Četnički zločin u Petrinji na Bogojavljenje 1992. – ubijeni ugledni stomatolozi i bračni par Cindrić

zločin
Foto: Thinkstock

Ubojstvo bračnog para Cindrić, uglednih stomatologa i građana Petrinje, bio je strašan zločin. Ovaj zločin je do danas nepoznat široj javnosti, a dogodio se 6. siječnja 1992. godine. Petrinju je u rujnu 1991. okupirala vojska Jugoslavije JNA uz suradnju pripadnika srpske vojske tzv. SAO Krajine i dobrovoljaca iz Srbije. Iz tih redova dolaze ubojice ovih nevinih ljudi. Cijela Petrinja i Banovina mjesto su ogromnih zločina nad Hrvatima ovog kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1992. godine dogodio se strašan zločin. Ubijen je bračni par i ugledni stomatolozi iz Petrinje 48-godišnja Paula i 43-godišnji Stjepan Cindrić. Nakon okupacije Petrinje u rujnu 1991. bračni par Cindrić ostalo je živjeti u svom gradu. Bili su kao Hrvati izloženi stalnim prijetnjama. One su se ostvarile 6. siječnja 1992. kada su im u večernjim satima na vrata pokucali pripadnici srpske vojske tzv. SAO Krajine. Nevini ljudi su odvezeni u selo Jošavicu i ubijeni hicima iz vatrenog oružja, piše hkm.hr

Iako je većina hrvatskog stanovništva do 22. rujna 1991. napustila Petrinju, Stjepan i Paula Cindrić sa svojom kćerkom Katarinom (15) nakon neuspjelog pokušaja da se domognu slobodnog dijela Hrvatske ostaju zarobljeni u vlastitom podrumu i gradu. Sin Alojz (18) uspio je ranije napustiti Petrinju i izbjeći masovne pokolje u gradu. Nakon što su uspjeli kupiti propusnicu za izlazak iz okupiranog grada, spašavaju kćer Katarinu te ostaju sami u kućnom zarobljeništvu izloženi maltretiranju i ucjenama svojih dojučerašnjih sugrađana.

Za ovaj zločin sudilo se u Hrvatskoj nakon 28 godina. Optuženi su bili Dragan Perenčević i Slobodan Mutić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perenčević osuđen u odsutnosti, a Mutić izručen Hrvatskoj i oslobođen

Dragan Perenčević, bivši pripadnik milicije tzv. SAO Krajine, u prosincu 2019. je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na 15 godina zatvora u odsutnosti zbog ubojstva dvije hrvatske obitelji na području Petrinje 1991., odnosno 1992. godine.

Radi se o tročlanoj obitelji Križević iz Petrinje i supružnicima Cindrić s područja Petrinje.

Prema optužnici i presudi, Perenčević je 1991. upao u kuću obitelji Križević te iz kalašnjikova pobio cijelu obitelj. Godine 1992. je s nepoznatim pripadnicima srbijanskih paravojnih postrojbi džipom odvezao bračni par Cindrić na lokaciju pored sela Joševica kod Petrinje te ih pobio, također iz automatske puške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugookrivljeni Slobodan Mutić, koji je prije 2018. izručen Hrvatskoj iz SAD-a te se od tada nalazi u istražnom zatvoru, na istom suđenju oslobođen je nepravomoćnih optužbi da je zajedno s Perenčevićem sudjelovao u odvođenju i ubojstvu obitelji Cindrić.

Masovni zločini nad Hrvatima u Petrinji i okolici

Tijekom velikosrpske agresije i okupacije u Petrinji i okolici je ubijeno više od 350 civila Hrvata. Ubijeni Hrvati uglavnom su bile starci ili obitelji koje su ostale u živjeti Petrinji i okolici.

Jedno od najgnjusnijih ubojstava dogodilo se u noći s 4. na 5. studenoga 1991. godine. Petrinja je već gotovo dva mjeseca bila okupirana. Tada je ubijena cijela obitelj Kozbašić. Milan Kozbašić, Hrvat po nacionalnosti, ostao je sa svojom obitelji, suprugom Gordanom, te djecom Alenom (8) i Tamarom (13) u svom domu u Ulici Ivana Meštrovića 11 u Petrinji. Tamo je cijela obitelj ubijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravosuđu nedostupni prvooptuženi Perenčević, koji živi u Beogradu, teretio se i za ubojstvo tročlane obitelji Križević (majka Ana, otac Ivan i dijete Damir), počinjeno 22./23. prosinca 1991. godine, pred sam Božić. Cijela obitelj ubijena je u vlastitom domu iz neposredne blizine.

Brojne hrvatske obitelji ubijene su u Petrinje i okolici, kao i obližnjoj Glini. Zločini su to koji su ostali nepoznati hrvatskoj javnosti, a krivci nekažnjeni ostali živjeti na slobodi.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.