Čikaški nadbiskup kardinal Cupich predvodi svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata

Foto: fah

Čikaški nadbiskup kardinal Blase Joseph Cupich predvodit će na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, 31. svibnja, euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, priopćeno je u petak iz Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka Božja od Kamenitih vrata zaštitnica je Zagreba, a njen blagdan, 31. svibnja, ujedno je i Dan Grada Zagreba.

Nakon mise u 19 sati, uslijedit će hodočasnička procesija sa svijećama od katedrale, Bakačevom ulicom, Trgom bana Josipa Jelačića te Ilicom, Mesničkom, trgom sv. Marka do Kamenitih vrata, gdje će svečanost završiti molitvom i blagoslovom.

Kardinal Blase Joseph Cupich hrvatskog je podrijetla, rođen 1949. u Omahi, u američkoj saveznoj državi Nebraska. Za svećenika je zaređen 1975., a za biskupa biskupije Rapid City u Južnoj Dakoti zaređen je 1998. godine. Godine 2010. imenovan je biskupom biskupije Spokane u saveznoj državi Washington, a četiri godine kasnije imenovan je čikaškim nadbiskupom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studirao je na sjevernoameričkom Papinskom fakultetu u Rimu i na Papinskom sveučilištu Gregoriana gdje je magistrirao teologiju. Licencijat postiže na Američkom katoličkom sveučilištu, a na istom sveučilištu 1987. godine postiže i doktorat iz područja sakramentalne teologije. Za kardinala je kreiran 19. studenoga 2016. godine.

Kardinal Blase Joseph Cupich član je Kongregacije za biskupe, te član mnogih vijeća pri Biskupskoj konferenciji Sjedinjenih Američkih Država, uključujući Vijeće za ekumenske i međureligijske odnose, Vijeće za komunikacije, Vijeće za Crkvu u Središnjoj i Istočnoj Europi i druge. Njegova baka Barbara Bahun rođena je u župi Vinica 1901. godine, navode iz zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.