Dan HRT-a: Branko Uvodić dobitnik nagrade za životno djelo

Dan HRT-a obilježen je u petak svečanom dodjelom nagrada HRT-a, među kojima je nagrada za životno djelo “Ivan Šibl” uručena Branku Uvodiću, godišnju nagradu “Joško Martinović” za najbolju TV reportažu dobio je Marko Stričević, nagrada za snimateljski rad “Gordan Lederer” pripala je Mariju Britviću, a još sedam radnika HRT-a dobilo je godišnje nagrade za posebno zalaganje u realizaciji projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknuto u obrazloženju odluke ocjenjivačkog suda, Branko Uvodić je svojim radom i profesionalnim odnosom od 1974. godine pridonosio ugledu HRT-a i postao zaštitnim znakom čuvara nacionalne tradicijske kulture i folklora.

Uvodić se zahvalio svima, a naročito onima od kojih je učio zanat prije četrdeset godina

Prošao je put od spikera i najavljivača, bio je direktor marketinga i pomoćnik glavnog ravnatelja, a u svom radu isprofilirao se u kompletnog autora i producenta zahtjevnih projekata, poput televizijskog serijala “Lijepom našom” koji, kako je istaknuto, puni dvorane i redovito bilježi visoku gledanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigodnom obraćanju na svečanoj dodjeli održanoj u HRT-ovom Studiju 10, Uvodić se zahvalio svim suradnicima na HRT-u, a naročito onima od kojih je učio televizijski zanat još prije četrdeset godina, kao i onima s kojima radi “Lijepu našu”, televizijski serijal kojim se čuva hrvatska tradicijska kultura.

Stričeviću nagrada za reportažu “Droge”

Marku Stričeviću je ocjenjivački sud nagradu dodijelio za reportažu “Droge” emitiranu u veljači na prvom programu HTV-a u emisiji “Hrvatska uživo”, nekoliko dana nakon smrti maloljetnika u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reportaža djelomično snimljena i skrivenom kamerom razotkriva legalnu prodaju opasnih preparata kojima se u središtu Zagreba drogiraju maloljetnici, a kako je istaknuto, njegov je pristup podsjetio na možda najvažniju uloga novinara – biti korektiv društva i institucija koje ne rade svoj posao.

Stričević je preuzimajući nagradu istaknuo da iza te reportaže stoji cijeli timski rad ekipe “Hrvatske uživo” pa se nada da će to priznanje pomoći da ta emisija zadrži sadašnji status.

Nagrada “Gordan Lederer” Mariju Britviću za dokumentarnu seriju “Adam i Eva”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu “Gordan Lederer” za najbolji snimateljski ili kamermanski rad u protekloj godini, koja je uvedena ove godine, ocjenjivački sud je dodijelio Mariju Britviću za dokumentarnu seriju “Adam i Eva” s obrazloženjem da je u njoj pokazao talent i snimateljsko umijeće i nove mogućnosti televizijske fotografije.

Godišnje nagrade za posebna zalaganja i realizaciju projekata HRT-a od posebnog poslovnog i programskog interesa dobilo je sedam radnika HRT-a.

Za osobiti doprinos u programskom sadržaju nagrađen je glavni urednik HTV-a 3 Dean Šoša, koji je od osnutka Trećeg programa, a posebno u zadnjih godinu dana od novopokrenutog kanala specijaliziranog za kulturu, umjetnost i obrazovanje napravio sadržajem i formom respektabilan kanal.

Za osobiti doprinos u produkciji programskog sadržaja nagrađen je Branko Schmidt, kao urednik i pokretač projekta “Domovinski rat”, zaslužan za realizaciju filma “Broj 55” u produkciji HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamara Bregeš nagrađena je za, kako ističe ocjenjivački sud, izvrsnu radijsku emisiju “Zaboravljeni glasovi”, sačinjene od arhivske građe.

Godišnju nagradu dobila je i emisija “Gladne uši” autora, voditelja i urednika Ljudevita Grgurića, koja se na Drugom programu Hrvatskoga radija emitira više od 300 tjedana.

Dan HRT-a obilježava se 15. svibnja, na dan kada je 1926. počelo emitiranje Radio Zagreba, dok je emitiranje televizijskog signala počelo trideset godina poslije – istog dana 1956. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.