Dani Domovinskog filma od 27. do 29. listopada u ‘Tuškancu’

Otvaranjem izložbe fotografija razorenih gradova i izložbe “Zagreb u Domovinskom ratu”, u utorak, 27. listopada u zagrebačkom kinu “Tuškanac” otvaraju se Dani Domovinskog filma, festival koji nastoji na jednom mjestu prikazati nedovoljno poznate filmove posvećene Domovinskom ratu, te publiku, osobito mlade, upoznati s događajima vezanima uz obranu i stvaranje Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz projekcije filmova, u okviru Dana organiziraju se tribine, razgovori, okrugli stolovi na kojima sudjeluju sudionici Domovinskog rata, svjedoci ondašnjih događanja, znanstvenici i povjesničari. Ulaz na festival je besplatan.

Festival svojim programom obrađuje različite teme vezane uz Domovinski rat, od branitelja, istaknutih pojedinaca i vojnih akcija, do stradanja sakralnih i kulturnih objekata te gospodarskih resursa.

“Svaki od tih filmova govori o vremenu stvaranja, obrane i izgradnje moderne demokratske Republike Hrvatske. Za sve narode i države dani stvaranja zemlje predstavljaju trajan ponos i o tome se govori u filmovima, knjigama, zapisima, povijesnim sagledavanjima u svrhu upoznavanja budućih generacija”, ističe u najavi festivala udruga Žene u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogat program filmova

Prvi film ovogodišnjeg programa je “Bez mržnje” redatelja i scenarista Zdravka Fučeka, dokumentarac o pateru Marku Maloviću, jedinom katoličkom svećeniku koji je cijeli rat proveo na okupiranom području Hrvatske u Iloku, nakon kojega će se s glavnim protagonistom održati razgovor.

Uslijedit će “Konvoj Libertas” Aleksandra Črčeka, dokumentarna priča o dramatičnom putovanju broda “Slavija” do okupiranog Dubrovnika, “Šlep za rasute terete” Nade Prkačin o egzodusu Hrvata iz Dalja, Aljmaša i Erduta te “Škabrnja – 10 godina poslije” Stanislava Tomića koji podsjeća na srpske zločine počinjene u tom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući dan na rasporedu su filmovi “Kako da sebe nacrtam” i “Otkos 10” Darka Dovranića, nagrađivani “Dečko kojem se žurilo” Biljane Čakić, intimna priča o redateljičinoj potrazi za nestalim bratom te “Gorčina” Jasmine Božinovske Živalj o dvoje Siščana koji su branili Hrvatsku, a društvo ih je zaboravilo.

Posljednji dan festivala prikazat će se film “Žarko Kaić – Pucanj u istinu” Darka Dovranića, retrospektivni uvid u pogibiju i rad tog snimatelja HTV-a, igrani film “Broj 55” Kristijana Milića, nastao prema istinitim događajima o pokušaju proboja hrvatskih branitelja iz okruženja, “Dnevnik jednog rata Vinkovci” Nade Prkačin, nakon kojega će uslijediti razgovor o vinkovačkoj bojišnici.

Za kraj je ostavljen dokumentarni film “Mig oka” Zdravka Fučeka, o skupini umjetnika koji su se početkom devedesetih udružili ne bi li ukazali na agresiju nad Hrvatskom te dodjela nagrada najboljim ostvarenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.