Daniel Rafaelić izabran za ravnatelja HAVC-a

Foto: Fah

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) jednoglasno je u četvrtak za ravnatelja HAVC-a izabrao povjesničara umjetnosti Daniela Rafaelića, dosadašnjeg vršitelja te dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Daniel Rafaelić – vršitelj dužnosti ravnatelja HAVC-a

“HAVC je daleko od toga da može slaviti, sada treba mirno dalje, a ja ću nastaviti raditi transparentno i otvoreno”, izjavio je Rafaelić za Hinu, dodavši da će nastaviti s politikom transparentnog kontinuiteta kinematografije.

“Idemo dalje u borbu za filmsku baštinu, promociju hrvatskog filma, poticanje filmske proizvodnje, koprodukcije”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Koordinacija udruga hrvatskih branitelja prijavila Pavičića i Oremovića Novinarskom vijeću časti : Pročitajte zašto!

> U središtu HAVC-ove afere dva bračna para

Po njegovim riječima, kao ravnatelj bit će otvoren svakoj suradnji s Hrvatskim audiovizualnim vijećem, Upravnim odborom, Ministarstvom kulture i filmskim udrugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“HAVC sada ulazi u novu, nadam se, puno mirniju fazu da možemo normalno funkcionirati”, ustvrdio je, izvijestivši kako je sada riješena blokada sustava, a krenule su i dugoočekivane isplate za filmsku proizvodnju.

Nakon negativnog nalaza Državne revizije Državno odvjetništvo je u HAVC-u napravilo izvide, no još nema informacija o tome kakvi su zaključci.

> Zašto Cvitan i DORH čekaju s procesuiranjem kriminala u HAVC-u?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Komunikacija s njima bila je vrlo ugodna i otvorena, dobili su dokumente koje su tražili i na njima je kako će dalje. To je poglavlje sada iza nas”, rekao je Rafaelić.

Smatra da će HAVC ostati javna institucija u kulturi i ovdje je da ostane, no neke stvari koje nisu bile dovoljno dobre u prošlosti će se korigirati, što smatra dobrim putem da postane ponos filmske zajednice.

Umjetnici ne proganjaju ljude?

Dosadašnji v. d. ravnatelja povjesničar filma Daniel Rafaelić nakon imenovanja na tu dužnost zaštitnički se postavio prema Hribaru i u umjetnosti pronašao izgovor za sve nepravilnosti u HAVC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Molio bih sve vas – nemojte šutati leš Hrvoja Hribara. Ponovio sam i ponovit ću – mi smo umjetnici, ne proganjamo ljude. Ne bih preuzeo ovu dužnost da me sram naše kinematografije’”, rekao je tada Daniel Rafaelić.

Na natječaj za novog ravnatelja HAVC-a, raspisan krajem ožujka nakon što je prethodni ravnatelj Hrvoje Hribar, zbog nepovoljnog nalaza Državne revizije dao ostavku i razriješen dužnosti, prijavili su se još filmski kritičar i redatelj Arsen Oremović te Edib Ahmetašević, snimatelj s Hrvatske televizije.

> Zdravko Kedžo: Nedopustivo je da Hribar proglasi Hrvatsku mafijaškom državom, a Stanković na to šuti

Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora, izvijestio je kako su se u četvrtak obavili razgovori sa svim kandidatima, te je nakon rasprave na sjednici odlučeno za izbor Rafaelića.

“Iako su planovi druge dvojice pokazali da imaju niz kvaliteta i zanimljive prijedloge, Rafaelićeva razmišljanja o razvoju HAVC-a i audiovizalne djelatnosti činila su nam se najsuverenijima, a pokazao je i iznimnu dozu energije za realizaciju svog programa i daljnjeg razvoja HAVC-a”, istaknuo je.

Najavio je da je sada pred HAVC-om usvajanje raznih akata, daljnji postupci prema nalazu revizije, zaokruživanje i provođenje natječaja i odluka, a vjerojatna je i restrukturacija Centra u smislu promjena Zakona o audiovizualnim djelatnostima.

Uz Kragića, u Upravnom odboru HAVC-a su Gabrijela Krmpotić Kos, Ivan Kujundžić, Igor Starčević i Jadranka Hrga.

> Što je sve HAVC financirao hrvatskim novcem?

Ravnatelj HAVC-a imenuje se na četiri godine, a njegove su zadaće da predstavlja i zastupa Centar, organizira i vodi njegov rad te je odgovoran za zakonitost poslovanja.

Ta dužnost podrazumijeva i poduzimanje pravnih radnji u ime i za račun Centra, predlaganje Statuta i ostalih općih akata Upravnom odboru, odgovornost za provedbu akata i zaključaka Upravnog odbora te drugih tijela HAVC-a.

Obvezan je i predlagati godišnji plan provedbe Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva te izvršavati odluke o raspodjeli sredstava na temelju Nacionalnog programa zaključivanjem ugovora s korisnikom sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.