Dobitnik Porina Pavao Mašić na Glazbene večeri u sv. Donatu donosi Umijeće fuge Johanna Sebastiana Bacha

Foto: narod.hr

Prvi koncert nakon otvorenja 58. Glazbenih večeri, predviđena za subotu 7.7. održat će se u petak, 6.7. s početkom u 21 sat u Katedrali sv. Stošije, a izvest će ga orguljaš Pavao Mašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalno smatrana jednom od najzagonetnijih skladbi, zbirka Umijeće fuge Johanna Sebastiana Bacha izazivala je zanimanja brojih glazbenika i muzikologa, intrigirala svojom zagonetnošću i poticala razne teorije o svojoj prirodi. Jedan od zagovornika demistifikacije tih glazbenih redaka bio je Bachov sin Carl Philipp Emanuel, koji je djelo izdao nakon očeve smrti te ga proglasio „najsavršenijom zbirkom fuga namijenjenih praktičnom muziciranju“.

Orguljaš i čembalist Pavao Mašić, rodom iz Šibenika, također se pridružio demistifikaciji Bachove kultne zbirke.

Dobitnik sedam nagrada Porin te mnogobrojnih drugih međunarodnih priznanja, oduvijek je pridavao posebnu pozornost Bachovoj glazbi; kao temeljiti istraživač repertoara koji izvodi, u stalnoj je potrazi za što izražajnijim interpretacijama. Tako će njegova izvedba Umijeća fuge zasigurno odisati originalnošću i suverenošću koje može proizvesti samo veliki poznavatelj materije kakvome se obraća i originalna najava iz prvog izdanja (1751.): „Oni koji poznaju povijest glazbe priznat će da se ovakvo djelo, u kojemu je detaljnim elaboracijama na jednu jedinu temu predstavljen cijeli nauk o fugi, dosad nigdje nije moglo susresti.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na koncert je slobodan!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.