Dokumentarac “Gospa od utočišta” u Ciklusu hrvatskog filma u Vojvodini

Dokumentarni film „Gospa od Utočišta“, redatelja Srđana Segarića, o hrvatskom marijanskom svetištu u Aljmašu i Gospi aljmaškoj, prikazan je u okviru Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini, od 14. do 16. kolovoza, a izazvao je veliko zanimanje publike, priopćio je u četvrtak producent filma Antun Ivanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanković podsjeća da su bunjevački Hrvati tradicionalno hodočastili u Gospino svetište u Aljmašu.

Osim najavljenih projekcija u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“ u Subotici, gdje ga je pogledalo oko 300 gledatelja, i u Tavankutu na etno salašu Balažević, gdje ga je pogledalo 150 gledatelja, dokumentarac “Gospa od Utočišta“, bio je prikazan i u Đurđinu, u autentičnom prostoru, na salašu Vlatka Vojnića Purčara.

Projekcije filma „Gospa od Utočišta“ pretvorile su se u pravo misionarsko putovanje. Gospa aljmaška je Gospa od utjeha i uvijek je s nama. Filmom širimo slike i priču o ovom tako važnom svetištu za bunjevačke Hrvate i njihova tradicionalna hodočašća u Bili Aljmaš, rekli su producent Ivanković i voditelj Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini redatelj Branko Ištvančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazivanje hrvatskih filmova u Vojvodini organizirano je uz potporu Hrvatskog audovizualnog centra (HAVC) i u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

„Nadamo da će naše programe podržavati i dalje oni koji vole reći kako hrvatski film ima uspjeha, ali smatramo da je to, osim Cannesa i Berlina, važno raditi i u ovako malim sredinama u kojima živi hrvatska nacionalna manjina i kojima su prilike za gledanje i promoviranje ovakve vrste programa deficitarne“, istakli su Ivanković i Ištvančić.

Tema dokumentarca “Gospa od utočišta” je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, u Aljmašu. U filmu je obuhvaćena kronika događanja tijekom povijesti – od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga naroda i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom na vrijeme Domovinskog rata kada su Hrvati bili prognani sa svog ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti tog hrvatskog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovogodišnjem 8. Festivalu hrvatskih katoličkih filmova u marijanskom svetištu na Trsatu početkom lipnja, film „Gospa od utočišta“ nagrađen je Velikom nagradom (Grand Prix) za najbolji film festivala i nagradom za najbolju glazbu koja je dodijeljena skladatelju Peri Ištvančiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.