Dolenčić: ‘Dundo Maroje ne može, a u Revelinu trešti disko’

Iznenadni i prijevremeni odlazak Krešimira Dolenčića s mjesta intendanta Dubrovačkih ljetnih igara pokrenuo je lavinu nagađanja o budućnosti festivala koji je već 65 godina jedan od najprepoznatljivijih simbola grada. U obnovljene Lazarete, koji se nalaze neposredno uz staru gradsku jezgru, preselit će se dio programa, ali se čini i da se sve više steže obruč oko srca grada, u kojem je sve manje mjesta za Igre. Krešimir Dolenčić za HRT je progovorio o onome što se govori u kuloarima – zašto je odlučio otići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Svako ljeto već 65 godina ulaze glumci u Grad. Dobiju i ključeve. Ali samo simbolično jer Dubrovnik je, kao i njegove igre, već duže vrijeme, rukama svojih otaca. To su igre koje su preduge, preskupe i u krivom terminu, kazao je Dolenčić. Igre traju 47 dana, ove godine stajale su 8 milijuna kuna i održavaju se na vrhuncu turističke sezone u kojem je, dodao je Dolenčić, nemoguće raditi ozbiljan festival.

‘Govorimo o gradu koji nema niti jednu festivalsku dvoranu, koji je nekad imao 50 otvorenih prostora za igre, a danas ih nabrojite na prste jedne ruke’, poručuje Dolenčić. Da su mu svezane ruke, osvijestio je i ovo ljeto kada mu je policija prekinula probu ‘Dunda Maroja’ zbog remećenja javnog reda i mira. Istodobno je u zaštićenom spomeniku kulture Tvrđavi Revelin, treštila diskoglazba. Upitao je: ‘Ima li vlast uopće mehanizam kojim će omogućiti da se na Gundulićevoj poljani ikad više napravi predstava pored 7 restorana i jednog hotela’.

Gdje je problem, čudi se dubrovački gradonačelnik kojem je Dolenčićev apel za ‘spas igara’ pucanj u prazno. ‘Mi ne možemo izbaciti ni domaće ljude ni goste iz Dubrovnika da bi umjetnici igrali pred praznim gradom i bez publike. Ako netko misli da je to umjetnost, takve umjetnosti neće biti’, izjavio je Andro Vlahušić. Njegova stranačka kolegica, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić Dolenčićev je odlazak s mjesta intendanta Igara prihvatila bez previše buke. Pa i bez sjednice Kulturnog vijeća na kojoj bi isplivali Dolenčićevi nepobitni argumenti da se dubrovački festival radi od danas do sutra bez jasne strategije što ga čeka u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenčić se odrekao intendantske fotelje. V.d. intendanta DLJI postao je Mladen Tarbuk, a pridružit će mu se i Mani Gotovac. Sada im je jedina preokupacija program sljedećih Dubrovačkih ljetnih igara, a ne jesu li preduge, preskupe i u krivom terminu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.