Don Josip Dukić za Narod.hr: Don Filipu Lukasu ispunili smo posljednju želju iz oporuke

don josip dukić don filip lukas
Foto: hkmberlin.de, enciklopedija.hr; fotomontaža: narod.hr

Bogu hvala na daru da smo don Filipu Lukasu, svećeniku i profesoru splitske Crkve, ispunili posljednju želju koju je on zapisao u svojoj oporuci“, ističe don Josip Dukić za Narod.hr s kojim smo razgovarali povodom 150. obljetnice rođenja don Filipa Lukasa, svećenika, profesora i znanstvenika čiji su posmrtni ostaci prošloga tjedna prebačeni iz Rima u Hrvatsku nakon revizije presude komunističkih vlasti koje su don Lukasa osudile na smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izv. prof. dr. sc. Josip Dukić profesor je crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu od 2005. godine, predstojnik katedre Crkvene povijesti, prodekan za znanost, utemeljitelj i voditelj Centra za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja “Don Frane Bulić”, te osnivač i predsjednik udruge Kulturno društvo Trilj.

> Tko je bio Filip Lukas – za kojeg odvjetnik Planinić kaže: Raduje me pravda kod revizije postupka vrhunskog intelektualca

> Zemni ostatci Filipa Lukasa vraćeni iz Rima u Hrvatsku – pokopan u rodnom Kaštel Starom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povratak don Filipa Lukasa u domovinu 

 

Narod.hr: U srijedu, 15. rujna 2021. zemni ostaci don Filipa Lukasa su preneseni u Hrvatsku, u njegovo rodno mjesto Kaštel Stari, u sklopu 150. godišnjice njegovog rođenja. Možete li nam reći što se sve planira u sklopu obljetnice rođenja ovog znanstvenika?

Izv. prof. dr. sc. Josip Dukić: Bogu hvala na daru da smo don Filipu Lukasu, svećeniku i profesoru splitske Crkve, ispunili posljednju želju koju je on zapisao u svojoj oporuci u Rimu, 13. srpnja 1953., a koja glasi: Ako bi umro izvan domovine Hrvatske u koju ubrajam i Dalmaciju gdje je prva sredovječna Hrvatska osnovana, moja je želja da se moj tjelesni prah prenese pa da ondje počiva, gdje sam ga i primio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
don Filip Lukas oporuka
Foto: oporuka don Filipa Lukasa, fotografiju ustupio don Josip Dukić
potpis don Filip Lukas
Foto: potpis don Filipa Lukasa, fotografiju ustupio don Josip Dukić

Za povrat zemnih ostataka, u prigodi 150. obljetnice rođenja don Filipa, zaslužni su Splitsko-makarska nadbiskupija na čelu s mons. dr. sc. Marinom Barišićem, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu s rektorom mons. mr. sc. don Marko Đurinom i Grad Kaštela s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem i Organizacijskim odborom. Tijelo je ukopano u novoj grobnici na groblju u Kaštel Starom, u blizini crkve sv. Nikole, s pogledom na Kaštelanski zaljev.

Povrat, kako je don Filip zapisao, “tjelesnog praha” samo je jedna od aktivnosti koje su predviđene. U planu je u organizaciji Grada Kaštela i skoro postavljanje biste don Filipa ispred crkve sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starom, na Rivi. Autorica biste je Kaštelanka, akademska kiparica Ljubica Dragojević Buble. U projekt su uključeni i Splitsko-makarska nadbiskupija, župa sv. Ivana Krstitelja – Kaštel Stari na čelu s župnikom don Frankom Prnjakom i Konzervatorski odjel u Trogiru. Postavljanje biste bit će popraćeno prigodnim programom i polaganjem vijenaca ispred biste i na grobu od strane svih ustanova s kojima je don Filip za života bio vezan. U program će se uključiti i kaštelanska Osnovna škola, koja od 1992. nosi ime profesora Lukasa.

Znanstveni skup  “Humanist u nehumano doba – život i djelo don Filipa Lukasa”

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Ranije ove godine bio je najavljen i znanstveni skup pod nazivom “Humanist u nehumano doba – život i djelo don Filipa Lukasa” koji je vjerojatno prolongiran zbog epidemiološke situacije. Možete li reći hoće li i kada biti održan?

Izv. prof. dr. sc. Josip Dukić: Don Filip je bez ikakve dvojbe svojim plodnim spisateljskim radom, znanstvenim istraživanjem te društvenim i kulturnim radom zaslužio Zbornik radova. U ovoj prigodi treba istaknuti da je 1995. kaštelanski ogranak Matice hrvatske na čelu s tadašnjim predsjednikom Milanom Hodžićem objavio u Kaštelima Zbornik prof. Filip Lukas. Održavanje najavljenog znanstvenog skupa pod nazivom “Humanist u nehumano doba – život i djelo don Filipa Lukasa”, ovisit će isključivo o epidemiološkim mjerama.

U projekt pripreme i objave Zbornika radova uključeni su Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Matica hrvatska, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Splitsko-makarska nadbiskupija i Grad Kaštela. Novi zbornik bi obuhvatio rezultate svih dosadašnjih istraživanja u Hrvatskoj i inozemstvu, ali bi se prvenstveno temeljio na novootkrivenoj arhivskoj građi koja se čuva u arhivu Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Taj arhiv nastao je u razdoblju od početka svibnja 1945., kada je don Filip napustio Zagreb, pa sve do njegove smrti 1958. godine. Arhiv je uz dopuštenje nekadašnjeg rektora, a sada varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša, složio i sastavio inventar arhivist i doktorand na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Splitu Ivan Balta. Građa koja se čuva u tom arhivu, za čije korištenje je dao dozvolu sadašnji rektor mons. M. Đurin, te arhivska građa Matice hrvatske i prethodni rezultati istraživanja bit će glavni izvor za pisanje novih znanstvenih radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Revizije presuda komunističkih vlasti

 

> Poništena smrtna presuda komunističkih vlasti – Filip Lukas je nevin čovjek! 

Narod.hr: Godine 2016. poništena je presuda kardinalu Stepincu, a 2017. Filipu Lukasu, znate li za još koji slučaj revizije presude komunističkih vlasti?

Izv. prof. dr. sc. Josip Dukić: Nije mi poznato.

Narod.hr: Znate li možda podatak koliko je svećenika Titov režim osudio – a koliko ih pobio bez suđenja?

Izv. prof. dr. sc. Josip Dukić: Svećenika i svih ostalih zastrašujuće puno, što se tek treba istražiti, osobito kada su u pitanju “oni drugi”. Nažalost, nedostaju nam politička volja i sustavan rad, što, čini mi se, s ovom političkom elitom nećemo skoro postići.

Ozdravljenje društva

Narod.hr: Prema Vašem mišljenju kakva je važnost revizija presuda iz jugoslavenskog komunističkog doba? Što one znače za hrvatsko društvo i treba li s njima nastaviti?

Izv. prof. dr. sc. Josip Dukić: Za ozdravljenje društva svaka je revizija dobra, a kada je u pitanju pravna revizija, osnovni je preduvjet da se temelji na povijesnoj istini.

Narod.hr: Kako komentirate neke negativne reakcije na reviziju presude Filipu Lukasu?

Izv. prof. dr. sc. Josip Dukić: U moru tekstova koji se objavljuju, teško uspijevam pratiti i pozitivne reakcije. One negativne, osobito kada dolaze od neupućenih novinara i poznatih talentiranih ideologa koji su zalutali u hrvatsku historiografiju, me ne zanimaju…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.