Državni tajnik Vatikana Parolin: ‘SPC jedina sprječava posjet Pape Srbiji i uvjetuje odlaskom Pape u Jasenovac!’

Foto: Fah

Da problem odnosa prema katolicima i Katoličkoj crkvi općenito leži, nažalost, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi čak i više nego u političarima u Srbiji, potvrda su i nedavne izjave prilikom posjeta državnog tajnika Svete Stolice i kardinala Pietra Parolina Beogradu. Dok se Srpska pravoslavna crkva protivi dolasku pape u Srbiju, vrh politike, čije je težnje izrazio šef diplomacije Ivica Dačić, zalaže se za posjet Svetog Oca Srbiji i katolicima u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrijarh i poglavar SPC Irenej cijelu priču dodatno otežava uvjetujući posjet pape Srbiji odlaskom u Jasenovac, mjesto u Hrvatskoj!

Papa bi posjetio i katolike Srbije, jer u Srbiji živi još uvijek 350.000 katolika (više nego pravoslavnih u Hrvatskoj). Oni su u Srbiji doživjeli pravi progon i nestanak jer je njihov broj prilikom stvaranja Jugoslavije na današnjem teritoriju Srbije bio gotovo 800.000 katoličkih vjernika, prema popisu iz 1921. godine.

U cijelu priču, vrh Srpske pravoslavne crkve i patrijarh Irenej umiješao je i – Jasenovac i Hrvatsku rekavši da  „zbog svega što se dogodilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki dio naroda protiv toga”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„O dolasku pape Franje u Srbiju nijednu riječ nismo razmijenili s državnim tajnikom Vatikana, kardinalom Pietrom Parolinom“, ekskluzivno za Blic rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve izjavio je da ostaje pri svom ranije izrečenom stavu da nije vrijeme za dolazak pape Franje u Srbiju, dok šef srbijanske diplomacije ministar Ivica Dačić smatra da bi posjeta pape donijela korist.

Irinej je za Blic rekao da tijekom nedavnog sastanka s državnim tajnikom Vatikana, kardinalom Pietrom Parolinom, koji je boravio u posjetu Srbiji, nije bilo riječi o dolasku pape Franje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada god se govorilo o dolasku pape u Srbiju, uvijek se čuo stav SPC da bi papa trebalo prvo pokloniti se žrtvama Jasenovca, pa tek onda doći u Beograd.

Parolin se tijekom dvodnevnog posjeta susreo s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomacije Ivicom Dačićem.

Svi ti susreti ukazuju na važnost posjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primio ga je i patrijarh Irinej, koji za “Blic”, međutim, kaže da nije bilo govora o dolasku pape Franje. Irinej je početkom godine izjavio da nije vrijeme za dolazak pape Franje i da je “zbog svega što se dogodilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki dio naroda protiv toga”, navodi Blic.

Šef diplomacije Srbije Ivica Dačić, nasuprot tome, ocjenjuje da bi posjet pape Srbiji donijela korist.

“Moj stav kao državnika je da bi u interesu Srbije bilo Papin posjet.”, rekao je Dačić za Blic.

Na državnom nivou posljednji put se o dolasku pape javno govorilo 2015. godine, nakon posjete tadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Vatikanu. Tada je Nikolić, inače rukopoloženi četnički vojvoda i dragovoljni sudionik u agresiji na Hrvatsku, pozvao papu Franju u Srbiju, ali uz ogradu da o tome treba da se izjasni SPC. Na to se patrijarh Irinej ogradio riječima da poziv Papi nije došao od crkve, nego od države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić: Imamo primjedbe na ponašanje Hrvatske u Drugom svjetskom ratu

Papa Franjo prije dvije godine prihvatio je poziv da posjeti Srbiju no zemlja domaćin povukla je poziv tijekom usuglašavanja detalja nakon “konzultacija” tadašnjeg šefa države Tomislava Nikolića sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), otkrio je u petak srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Komentirajući tvrdnje kako Papa, navodno, nikada nije izrazio želju posjetiti Srbiju, Dačić je u studiju TV Pink pokazao dokument u kojem se otpravnik poslova Vatikana u siječnju 2016. obratio tadašnjem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i u tom se dokumentu navodi da je Papa prihvatio Nikolićev poziv da posjeti Srbiju i da je predloženi termin posjeta bio 21. i 22. svibnja 2016., ali je posjet otkazan nakon konzultacija Nikolića sa SPC-om.

”Imajući u vidu vaš poziv da Papa posjeti Srbiju, Papa je prihvatio i želi realizirati svoje apostolsko hodočašće”, prenosi agencija Tanjug dokument u kojemu su se kao termin posjeta predlagali 21. i 22. svibnja 2016.

”Zaista bih cijenio da mi što je moguće prije potvrdite suglasnost za predložene datume”, napisao je vatikanski diplomat uz molbu Nikoliću da tu informaciju drži u strogoj tajnosti.

Dan kasnije 19. siječnja 2016. u kabinet predsjednika Nikolića stigla je još jedna nota vatikanskog otpravnika poslova u kojoj je napomenuto da bi prethodnica, koja treba pripremiti posjet pape Franje, stigla u Beograd već 24. siječnja.

Međutim, kako je ministar Dačić otkrio u petak, nakon konzultacija Nikolića sa SPC-om povučen je poziv papi Franji.

Dačić smatra da bi posjet pape Franje Srbiji bio od državnog i nacionalnog interesa, zbog čega je važno da se o tome u Srbiji postigne suglasnost no napominje za provladinu komercijalnu TV Pink kako “razumije protivljenje Srpske pravoslavne crkve dolasku pape” naglašavajući da papa Franjo “nije samo vjerski poglavar, već i državnik”.

Srbijanski šef diplomacije vjeruje kako Srbija od pape Franje “neće imati boljeg sugovornika” na tom mjestu u narednih nekoliko stoljeća.

Dačić je ukazao da su odnosi Srbije s Vatikanom opterećeni odnosima Srbije s Hrvatskom, ali je sugerirao kako se “treba uzdignuti iznad toga”.

“Jasno je kakve primjedbe imamo na ponašanje (Hrvatske) u Drugom svjetskom ratu, ali takve primjedbe na Papu i katoličku crkvu imaju i drugi koji su bili žrtve u tom ratu, a ta njihova uloga je do danas problematična i ispituje se“, prokomentirao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.