Držićev ‘Skup’ 20. ožujka u Komediji

Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija sezonu smijeha i humora nastavlja u petak 20. ožujka premijerom komedije “Skup” hrvatskog renesansnog književnika Marina Držića u režiji Nine Kleflin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jednom od napoznatijih Držićevih djela napisanom davne 1555. i jednom od najčitanijih djela hrvatske književnosti uopće, u kojem Držić tematizira patološku i pretjeranu škrtost.

No, kroz osnovnu temu pisac neprimjetno provlači i čitav svjetonazor renesansnog čovjeka, njegov odnos prema materijalnim dobrima, ljubavi, starosti i mladosti.

Skup je stari škrtac koji, nakon što nađe posudu s blagom, bez obzira na bogatstvo koje je pronašao odlučuje nastaviti živjeti siromašno. Pod velikim je pritiskom i stalno misli kako ga netko uhodi da mu ukrade blago. Ima jednu kćer, Adrijanu, djevoku koja je zrela za udaju, a za koju ne želi dati miraz pa odlučuje sakriti svoje blago kako nitko ne bi uvidio njegovo bogatstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako je taj majstorski portret škrca nastao u davnom šesnaestom stoljeću, prije Shakespearea ili Molierea, on nam progovara lijepim dubrovačkim jezikom o temama koje se nisu nimalo izmijenile do današnjih dana”, stoji u najavi predstave.

'Skup' Marina Držiæa 20. ožujka u Komediji

Držić u “Skupu” izruguje lakomost, gramzivost i želju za stjecanjem, raskrinkava mračnu moć novca koji kvari ljude i potiče u njima njihove najgore osobine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“No, ta komedija nije mračna. U njoj ostaje mjesta za vedrinu, za radost igre. I ne samo zato što naš mudri Dum Marin prepušta jednom dosjetljivom mladom slugi da nadmudri škrtog starca, već i zato što je svojoj komediji sačinio završetak koji slavi ljubav i radost života. Ljubav mladih pobjeđuje sebičnost starih, optimizam budućnosti poražava prošlost, a vjera i poštenje odnose trijumf nad ispraznim bogatstvom”, dodaje se u najavi.

Skupa igra Damir Lončar, Andrijana je Vanda Winter, a uz njih još igraju Vanja Ćirić, Ana Kraljević, Sanja Marin, Davor Svedružić, Goran Malus, Slaven Španović, Ivan Magud, Ivan Čuić, Adam Končić i Vid Balog.

Kleflin potpisuje i dramaturšku obradu, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Marija Šarić Ban, a autor glazbe Tomislav Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Držić najveće je ime hrvatske renesansne književnosti i jedan od najvećih komediografa svjetske književnosti svojeg doba. Rodio se 1508. u Dubrovniku, u uglednoj i bogatoj obitelji pučana – trgovca, koja je kasnije gospodarski propala. Godine 1538. dobio je potporu za školovanje u Sienni u Italiji, gdje se uključio u život sveučilišta ali i u kazališni život. Razdoblje od 1548. do 1562., kada ponovno boravi u Dubrovniku, doba je njegovog najplodnijeg književnog stvaralaštva. Umro je 1567. u Veneciji. Najpoznatija su mu djela “Novela od Stanca” (1550.), “Dundo Maroje” (1551.), “Skup” i mnoga druga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.