‘Kabaret Tamne Zvijezde’ premijerno 9. ožujka u Teatru &TD

U zagrebačkom Teatru &TD u ponedjeljak 9. ožujka premijerno će biti izvedena predstava “Kabaret Tamne Zvijezde”, multidisciplinarni projekt skupine autora u kojemu miješaju kazališne forme u potrazi za novim oblicima kazališne komunikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kabaret Tamne Zvijezde” čine Damir Bartol Indoš, Dean Krivačić, Dina Puhovski, Henning Frimann, Marko Jastrevski, Vedran Hleb, Mia Biondić, Miro Manojlović, Petra Pokrovac, Sven Jakir i Vedrana Klepica, predvođeni hrvatskim kazališnim i filmskim umjetnikom s danskom adresom Zlatkom Burićem.

Kako se ističe u najavi, riječ je o nehijerarhijski strukturiranoj skupini autora – glazbenika, hodača, zapisivača, govornika – koji zajedničku izvedbu grade na granici između bastardizirane forme kabareta, post-industrial post-men(o)pause punk koncerta i kazališne predstave.

“‘Kabaret Tamne Zvijezde’ u potrazi je za novim oblicima kazališne komunikacije, jeftine produkcije i univerzalne pristupačnosti teatra, stavljajući fokus na ponovno promišljanje nehijerarhijskog modela rada i avangardnog kazališnog izričaja 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća”, stoji u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvojnom procesu izvedbe umjetnici pristupaju kao nečem svakodnevnom i organskom, pokušavajući se suprotstaviti današnjem duhu hiperspektakla, teatralnosti i finalizaciji umjetničkog proizvoda kao ultimativih vrijednosti, posebno se pritom referirajući na djela “Priča o Cirkusu plave zvijezde i djevojci sa zlatnim ribicama” i “Velika trka kroz Purpurnu maglu” Kugla Glumišta. Izvedbi pristupaju sa skepsom, rušeći ideološke jezike i metode koji su prije pola stoljeća smatrani subverzivnima, a koji su nestali jednako brzo kao što su se i pojavili.

“Kroz veselu destrukciju slika, blizu ružičastog odsjaja napuštenih tvorničkih postrojenja u sumrak, artisti čvrstih cipela KTZ-a miješaju zvuk opruga, Brechta, Fassbindera i ljubavne slike sa željezničke stanice (u Sesvetama). Dina vokalnim bravurama i visokim C razbija klasno staklo; zvučne Henningove skulpture prate M.J.-a, sporog plesača stepa; majstor sinestezije Miro Mance pretvara zvukove u sliku i obrnuto i obrnuto; Mia i Sven u elektroničkoj distorziji započinju demokratsku diskusiju; D. B. Indoš se svija pod snagom čeličnih opruga; Cigo u zrcalnom kabinetu gdje je ljubav hladnija od smrti donosi kavu Reineru, a Vedrana, Vedran i Kićo čvrsto drže sigurnosnu mrežu za posrnule skakače avangardističkog salta”, dodaje se u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.