Dubrovački Camino: 120 km čiste prirode od Dubrovnika do Međugorja

camino
Foto: Bratovština sv. Jakova

Uz Banovinu, Imotu, Krk, Podravinu i Šibenik, Hrvatska će se uskoro moći pohvaliti šestom rutom Camina. Planirana ruta Camino Dubrovnik bit će duga 120 km, a spajat će Dubrovnik i Međugorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Put sv. Jakova ili El Camino de Santiago, legendarna je hodočasnička ruta koju sačinjava čitava mreža puteva diljem Europe, a svi putevi vode do groba svetog apostola Jakova u Santiago de Compostelu, glavni grad španjolske Galicije. Na ovo čudesno proputovanje godišnje se odluči više od 300 000 ljudi, mnogi od njih pješice.

> Održan Camino Šibenik: Obnovljena stoljetna tradicija – pogledajte divne fotografije!

Još od 1203. godine Hrvati organizirano hodočaste u svetište sv. Jakova. Cijela ruta ima 20 etapa i proteže se na preko 2000 km. Trenutno je aktivno 5 etapa, a Camino Croatia za cilj ima obnoviti srednjovjekovne hodočasničke rute, kako stoji na službenoj stranici Camino Croatia. Šesta ruta bit će dugačka 120 kilometara te će započinjati u benediktinskom samostanu sv. Jakova u Dubrovniku, a završavati u crkvi sv. Jakova u Međugorju. Podijeljena je u šest etapa, odnosno šest dana puta. Prirodnih ljepota i povijesnih atrakcija na putu neće nedostajati, počevši od uspona na Srđ i pogleda na Lokrum i Dubrovnik, preko dubrovačkog vodovoda iz 15. stoljeća do ljetnikovaca iz doba Dubrovačke Republike te ranokršćanskih, romaničkih i renesansnih crkvi. Cijelim putem hodočasnici će moći uživati u netaknutoj prirodi prepunoj šuma, livada, jezera i rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Camino Dubrovnik – Projekt sufinanciran iz fondova EU

Nositelj projekta Camino Hrvatska je Bratovština Svetog Jakova u Hrvatskoj, kao dio Nadbratovštine sv. Jakova iz Santiago de Compostele. Gradonačelniku Mati Frankoviću predloženo je da Grad Dubrovnik osmisli dionicu koja bi povezivala Dubrovnik i Međugorje. Gradonačelnik je poziv prihvatio te je prvotno održan radni sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici općina Dubrovačko primorje, Neum, Ravno i Čitluk te predstavnici Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije i Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Tajnik Bratovštine iz Hrvatske Vedran Pražen na sastanku je predstavio projekt, a kao koordinator projekta imenovan je Goran Cvjetinović. Gradonačelnik Franković izrazio je spremnost da Grad Dubrovnik financijski podrži projekt, a planirana je i prijava na fondove EU-a. U projektu će operativno sudjelovati i dubrovačka podružnica HGSS-a, kao i Hrvatsko planinarsko društvo “Sniježnica”.

Planirano otvorenje staze je u proljeće sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.