Muškarci i UiO o HRT-u: Diskriminatorno i lažno prikazuju muškarce kroz radikalan feministički narativ

muškarci
Foto: U ime obitelji

ffNa današnjoj konferenciji za medije svoje su stavove iznijeli muškarci različite dobi i zanimanja, iz različitih dijelova Hrvatske. Na diskriminatoran prikaz muškaraca reagirali su hrvatski liječnik, profesor, studenti, grafički dizajner, ekonomist, obrtnik, magistar brodostrojarstva, IT stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi muškarci, koji su već muževi i očevi ili će to uskoro postati, protive se zloupotrebi javne televizije za uvredljivo i neistinito prikazivanje muškaraca.

„Svojim istupom želimo ukazati da postoje i drugačiji muškarci, muškarci koji u svojim obiteljima imaju uloge potpuno suprotne od onih kakvima ih crtić prikazuje. Mi smo muškarci koji svoju djecu odgajaju, vole i aktivno sudjeluju u njihovom podizanju.

> HRT: ‘Drske djevojke’ nisu jedino sporno, tu su Saša Broz, ‘afrikanist’, pristranost…

Provedeno vrijeme sa svojom suprugom i djecom ne oduzima nam muževnost, već nas čini još većim muškarcima! Danas su očevi sve aktivnije prisutni u životu i odgoju svoje djece od najranije dobi te u odnosu na njihov razvoj zauzimaju podjednaku razinu odgovornosti kao i majke. Ono što je od ključne važnosti jest da djeca osjete kako je otac (jednako kao i majka) aktivno uključen u njihov život i da na njega mogu računati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj postoje mnogi muževi koji svoje supruge vole i poštuju, brinu i podržavaju u ostvarivanju njihovih poslovnih ciljeva, muškarci koji su voljeni i itekako čvrsti stupovi u svojim obiteljima“, naglašeno je na konferenciji za medije koju je sazvala udruga U ime obitelji.

Muškarci: HRT iskrivljuje mušku figuru i figuru oca kao uzora u očima svoje djece

„Hrvatska radiotelevizija kao javna televizija financira se sredstvima poreznih obveznika i obaveznom TV pretplatom, a pri tom širi radikalan feministički narativ prikazujući muškarce na diskriminatoran i lažan način. Prikazivanjem feminističkog animiranog serijala „Drske djevojke“, npr. epizodama o muškarcu koji je „promijenio spol“ i militantnoj feministkinji koja izvršava ilegalne pobačaje – širenje takvog, predrasudama obojenog odnosa prema muškarcu – doseglo je vrhunac“, izjavio je na konferenciji održanoj za medije Luka Holjevac, ekonomist iz Zagreba.

> Tko su urednice odgovorne za serijal ‘Drske djevojke’, koji se prikazuje pet puta dnevno na HRT-u?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kao supružnici i očevi, u svojim obiteljima dijelimo obaveze i odgovornosti s našim suprugama i majkama naše djece. Protivimo se diskriminatornom načinu na koji HRT predstavlja očeve i muževe.

S pravom se svi možemo zapitati, kome odgovara nametanje lažne slike o muškarcu u hrvatskom društvu? Širenjem radikalnih feminističkih stereotipa iskrivljava se slika žene i muškarca. HRT iskrivljuje mušku figuru i figuru oca kao uzora u očima svoje djece. Tako HRT generalizira i muškarce prikazuju na način koji većini muškaraca – nije prihvatljiv. Kao primjer navodimo serijal kroz koji se sugerira da je muškarac u obitelji potpuno nebitan, a da su žene superiorne i u obitelji potlačene.

> Nastavak HRT-ovog petljanja: ‘Drske djevojke’ na TV vodiču i dalje označene kao dječja serija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici HRT sugerira dječacima da je muška uloga primitivna i nevažna i to u kontekstu nekritičkog promicanja „promjene spola“, izjavio je Stipe Čelan, ekonomist iz Imotskog te ponosni suprug i otac devetero djece.

Martin Martinović, pedijatar iz Slavonskog Broda, skrenuo je pozornost prikazanog crtića, na njegovu veliku štetnost na cjelokupni razvoj djeteta, između ostalog što je i sadržaj navedenog crtića prikazan na način vrlo bliskom djetetu, a to je animacija.

> Dijete ‘afrikanista’ iz Otvorenog zbog nasilja u obitelji boravilo u domu: Tko će na HRT-u snositi odgovornost za njegov poziv?

„Smatram da bi HRT, kao javna televizija, koju financiraju građani ove zemlje, trebao prikazivati sadržaje koji su na dobrobit i izgradnju društva i obitelji, kao temeljne jedinice društva. Vidljivo je kako autori ovog crtića gaje netrpeljivost prema obitelji, prema novome životu i prema muškarcima kao muževima, očevima i zaštitnicima obitelji. Postoje mnoge obitelji u kojima su muž i žena jedno drugom oslonac i ovakvo je diskriminatorno prikazivanje potpuno neprihvatljivo“, istaknuo je Ante Buterin , programer iz Čakovca.

Mišo Džeko, otac četvero djece te IT stručnjak iz Varaždina, naglašava kako je „Ovo jedna kampanja laži i zbunjivanja i vezano za ženu i vezano za muškarca. Ona promovira sebično sebeljublje kao vrlinu iznad ljubavi prema drugima. Djeci koja se suočavaju s takvim situacijama ne nudi se bistrina i jasnoća pogleda kako bi mogla prihvatiti sebe onakvima kakva jesu, nego HRT namjerno širi i usađuje zbunjenost na svoju veliku sramotu.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> U Otvorenom tzv. ‘afrikanist’ pravdao trgovinu djecom, priznao da je pomagao u kaznenom djelu, pravobraniteljica odšutjela

„U epizodi prikazan je muškarac kao tupan koji svojoj obitelji silom nameće nazadne stavove čime je HRT uvrijedio ne samo mene kao muškarca, nego i sve moje prijatelje i tolike druge muškarce. U nekim državama nametanje ovakvih ideologija otišlo je toliko daleko da transvestiti i zastupnici rodne ideologije dolaze u vrtiće i škole te promoviraju takav način života, a onda i promjenu spola. U Hrvatskoj je tek počelo, stoga moramo reagirati te zaštititi našu djecu i srezati ovo u korijenu.“ govori Ivan Šokac, grafički dizajner iz Osijeka.

Matija Svoren, informatičar i otac četvero djece iz Varaždina, istaknuo je kako se ovdje „Ne radi o stvarnoj borbi za prava žena, već primjećujemo ideološke obrasce koji se naprasno prenose djeci u udarnom terminu. Vrijeme je da uredništvo i novinarstvo na hrvatskoj nacionalnoj televiziji postanu znanstveno informativni i da budu u službi hrvatskog naroda, hrvatskih obitelji i hrvatske djece.“

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Crtani film diskriminira muškarce i narušava ulogu i važnost oca

Domagoj Jurković, dipl. teolog, otac troje djece rekao je: „Kada je riječ o djeci, onda ne postoji tema koja bi bila važnija. Budući da sam otac troje djece i da radim u sustavu obrazovanja 10 godina izražavam svoje zgražanje nad sadržajem koji je emitiran na javnoj televiziji kroz crtani film „drske djevojke“. Žao mi je da kao porezni obveznik sudjelujem u financiranju ovakvih sadržaja koji su štetni za djecu i njihov razvoj. Crtani film diskriminira muškarce i narušava ulogu i važnost oca. Skandalozno je objašnjenje koje je stiglo sa HRT-a, a to je da je sadržaj namijenjen djeci od 8 godina na više. Podsjetio bih na izjavu suda Velike Britanije iz 2020. godine, gdje su jasno rekli da djeca do svoje 16. godine ne mogu razumjeti što znači „promjena spola“. Ne znam kako bi sve to skupa nazvao, osim jednim masakrom nad našom djecom i čistom indoktrinacijom djece.“

Ivan Galić, otac jednog djeteta, magistar brodostrojarstva iz Imotskog rekao je: „Prvo što mi je palo na pamet je poticanje nekakvog negativnog stereotipa i predrasuda o Katoličkoj crkvi kroz usmjerenost na zabrane i izvrtanje nauka o braku, posebno kroz prikaz oca kao nekakvog neposvećenog skrbnika i nesenzibiliziranoga muža, što je daleko od istine. U isto vrijeme rastući pokret transgenderizma prikazuje se kao ono što prosvjetljuje umove. U jednom djelu spomenutog crtića Therese Clerc, kao heroina feminističkog pokreta, želi pomoći trudnoj ženi navodeći je na pobačaj, govoreći kako će one pronaći nekakvo zajedničko rješenje. Ako je rješenje za taj problem koji one imaju – mrtva beba, onda je definitivno potrebno pronaći neko drugo rješenje, jer bez života nema ni čovjeka, koje bi imalo bilo koje pravo.“

Katastrofalan sadržaj koji prikazuje muškarca kao sebičnu osobu koja ne mari za svoju obitelj

„Ne želim vjerovati da na javnoj televiziji, koju mi plaćamo vlastitim novcem može doći ovakav diskriminatoran i manipulativan sadržaj. Katastrofalan sadržaj koji prikazuje muškarca kao sebičnu osobu koja ne mari za svoju obitelj, koja određuje broj djece i slično, dok ženu prikazuju još i gore; kao nekoga tko nasilno uzima djecu i odlazi, a sve pod krinkom slobode. Moramo se zapitati kakve poruke šaljemo te na svaki mogući način osuditi ovakve ideje i stati jasno protiv ovoga! Ovo nisu vrijednosti hrvatskog naroda i hrvatskih obitelji!“, rekao je Karlo Petani, otac dvije djevojčice, magistar ekonomije iz Zadra.

„Mislim da je ovo jako ružan i jako loš način predstavljanja određenih ideja određenih pokreta. Počevši od toga da se obitelj prikazuje kao jedan teret i kao jedna prepreka slobodi pojedinca i da se otac prikazuje kao jedan suvišan, neaktivan, te nebitan promatrač u cijeloj toj priči, dok majka bježi od svoga supruga, potiče na obavljanje ilegalnih pobačaja i time se prikazuje da ona napokon ostvaruje svoju slobodu, što je daleko od istine. Mislim da je ovim povrijeđeno i pravo na slobodu vjeroispovijesti upravo nas kršćana, kojih ima preko 80% u RH, i kojima je obitelj upravo nešto sveto i temeljni stup društva. Sretna obitelj je nužan preduvjet ne samo za sretnog pojedinca, nego i za sretno društvo u cjelini.“ istaknuo je Ante Bekavac, student iz Splita, budući pravnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.