Dubrovnik: otvorena izložba Branimira Bartulovića

Izložba slika bosansko-hercegovačkoga slikara Branimira Bartulovića pod nazivom “Na mojiim obalama” otvorena je danas u galeriji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović istaknuo je, otvarajući izložbu, kako i naziv izložbe sugerira da je ciklus slika “Na mojim obalama” Branimira Bartulovića po svemu intimna priča.

“Mir kojim odišu Bartulovićeve slike rezultat je velikih polja čiste zemljane game, suncem oparene zemlje u oteščalom poznom ljetu”, rekao je Ivanović. Dodao je da su slike “evokacija dalmatinske prošlosti i sadašnjosti koja oživljava ‘trohej zaglušljivi’ cvrčaka iz borove krošnje, opori miris soli i crnog vina, prezrele ispucale smokve i stišane noći ispod niskoga neba”.

Kako je rekao Ivanović, Bartulović poseže za minimalizmom u boji i obliku. Smatra kako bi bilo “pejorativno reći da su slikane površine u jednom tonu samo podloga motivima jer cjelokupni dojam u najvećoj je mjeri potaknut upravo takvim tretmanom prostora slike”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je kako je ovaj ciklus Bartulovićevih slika “uistinu prepun simbolike, nježne osjećajnosti i teme s kojom se mnogi mogu saživjeti, priziva sjećanje na mnoge slike i riječi kojima je čašćena Dalmacija, a stih šibenskih vinara sažeo je svu njezinu jetkost”.

Branimir Bartulović rođen je 1955. godine u Blatu na Cetini. Na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu diplomirao je u klasi profesora Ante Kajinića, gdje je i magistrirao 2005. godine na poslijediplomskom studiju Ars sacra. Radi kao izvanredni profesor na ALU na Širokom Brijegu. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi. Sudjelovao je u radu mnogih domaćih i međunarodnih likovnih kolonija. Objavio je tri zbirke pjesama. O njegovom je radu 2005. godine objavljena monografija autora Stanka Špoljarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.