Dubrovnik: Prve akcije volonterskog projekta ’72 sata bez kompromisa’

Foto: Dubrovačka biskupija

Akcije volonterskog projekta “72 sata bez kompromisa”, koji se već šestu godinu održava u Dubrovniku, započele su u petak, 15. listopada. Želja organizatora u Dubrovniku bila je ove godine osmisliti više ekoloških akcija, nastavljajući tako konkretizirati duh enciklike „Laudato si“, no zemlja natopljena kišom ih je prisilila na privremeno odustajanje od nekih i osmišljavanje zamjenskih akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među prvim prijepodnevnim akcijama je čišćenje odmorišta, a volonteri s voditeljima će to raditi dok ih vrijeme pusti. Jedna skupina se okupila u prostorijama Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije u Dubrovniku kako bi im pomogla urediti prostorije. Mladi volonteri okupili su se i u bivšem Biskupskom dvoru, gdje su sada prostori biskupijskog Caritasa, kako bi radili na uređivanju i sortiranju knjiga u knjižnici te kako bi volontirali pri podjeli hrane u Caritasu. Također, skupina volontera okupila se u kako bi jednoj obitelji kroz ova 72 sata omogućili normalne životne uvjete, dok se druga skupina volontera okupila ispred Dječjeg vrtića kako bi uredili sami okoliš i igralište pred vrtićem. Već iza podneva volonteri će se rasporediti na još par lokacija gdje će raditi raznorazne poslove od izbacivanja šuta, gletanja, pituravanja, uređivanja i organiziranja prostora te izvlačenja korova i uređenja raznoraznih vrtova.

Moto ovogodišnje akcije je „Budi promjena“, a njime se želi osvijestiti kako mladi mogu donositi promjene u svoje lokalne zajednice i biti u teškim vremenima oni koji će mijenjati na dobro.

Nositelji ovog programa u Dubrovačkoj biskupiji je Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) u suradnji s Vijećem za mlade i Caritasom Dubrovačke biskupije. Na početku tjedna organizatori i volonteri su se okupili na misi u zbornoj crkvi sv. Vlaha moleći za Božji blagoslov akcija. Projekt će završiti večernjim misnim slavljem u nedjelju, 18. listopada u 18 sati u crkvi sv. Mihajla u Lapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt „72 sata bez kompromisa“ je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 2015. godine među nekoliko kreativnih mladih koji su htjeli smisliti učinkoviti način na koji bi potaknuli svoje vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebno onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.

Iz godine u godinu projekt se širi i u Hrvatskoj te se u njega uključuje sve više mjesta. Ove godine održava se u 14 hrvatskih gradova (Osijek, Slavonski Brod, Križevci, Sisak, Zagreb, Karlovac, Rijeka, Krk, Zadar, Šibenik, Split, Sinj, Metković, Dubrovnik) i 1 općini (Suhopolje), 3000 mladih volontira na 350 volonterskih akcija. Cilj projekta je promovirati volontiranje među srednjoškolcima, studentima i radničkoj mladeži, te kroz konkretna djela pružiti ruku onima potrebitima. Sve volonterske akcije podijeljene su u tri kategorije: socijalne, radne i ekološke, a odvijaju se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.