Festival kršćanskog kazališta u Histrionskome domu (2.-4. i 8.-11. lipnja)

Foto: Festival kršćanskog kazališta

Po treći put organizira se Festival kršćanskog kazališta, kao izbor kvalitetnih predstava koje ne govore samo o Kristu i svecima nego i o nekim temeljnim vrijednostima, kao i važnim odlukama u ljudskom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selektorica je odabrala 19 predstava, koje će izvesti 14 grupa iz 8 gradova (Zagreb, Osijek, Split, Visoko, Ivanec, Slavonski Brod, Proložac iz Hrvatske te Posušje iz BIH) u 7 dana.

Sudjeluje preko stotinu izvođača a igraju od mladih do starih, od doajenke hrvatskog kazališta Kostadinke Velkovske u ulozi Majke Terezije do kuhače koja u rukama studenata osječke Umjetničke akademije postaje kokoška i osmogodišnje glumice iz Visokog. Bit će od petominutnih predstava do cjelovečernjih predstava, od monodrame Pere Eranovića iz HNK Split, preko praizvedbe studentskog mjuzikla s četrdesetak sudionika (iz Zagreba jedan, a iz Posušja drugi!) do koreodrame srednjoškolaca iz Osijeka!

Raznoliko ali zanimljivo, tragično ali i komično, tiho ali i uz puno glazbe i plesa! Festival vas poziva na predstave na koje slobodno možete pozvati prijatelje, dovesti obitelj jer to su predstave koje nas raduju ili uzdižu, osnažuju ili potiču na nešto drugačije ali bolje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radionice na trećem Festivalu kršćanskog kazališta

Na ovogodišnjem trećem Festivalu kršćanskog kazališta, osim predstava u večernjim satima, u jutarnjima će se, tijekom dvaju vikenda (03. i 04. lipnja te 10. i 11. lipnja), održati popratni programi. Prvi vikend – radionice, a drugi – predstavljanje pisaca kršćanskog svjetonazora.

U subotu, 03.06. od 10 do 14 sati socijalna radnica i časna sestra Ljubica Radovac uvest će sudionike u Bibliodramu. Bit Bibliodrame je intenzivno suočavanje s biblijskim tekstom, pričama ili ulogama što sudionicima pomaže bolje sagledati sebe kao i svijet oko sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti dan, od 15 do 18 sati, koreografkinja i plesna pedagoginja Senka Baruška, vodit će radionicu Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi. Sudionici će anatomski pripremiti tijelo kao Božji instrument kroz vježbe laganog zagrijavanja i osvještavnja pojedinih dijelova tijela postupno se pripremajući za gibanje u prostoru. Uključivanjem tjelesne dimenzije kroz molitvu Duhu Svetom (radionica se održava dan pred Duhove) omogućujemo da Duh Sveti dotakne sve sudionike na tjelesnoj i duhovnoj razini.

U nedjelju 04.06., od 10 do 14 sati, vjeroučiteljice i dramske pedagoginje Nataša Roginek i Silvija Čavlek pokazat će kako funkcioniraju Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkog vjeronauka. Dramskopedagoški postupci predstavljaju vid aktivnoga, tj. iskustvenoga poučavanja i učenja te su protuteža frontalnom nastavnom radu, knjiškom učenju te zapamćivanju velikog broja podataka. Počiva na dokazanoj činjenici da sudionici procesa učenja, pogotovo djeca i mladi, najbolje uče i pamte ono što iskuse, osjete, učine i dožive. Uloga učitelja je majeutička, tj. navodilačka, poticateljska i suradnička, a učenik se smješta u središte nastave.

U popodnevnim satima, od 15 do 18 sati, dramska pedagoginja i dječja dramska spisateljica Irena Kolar Vudrag održat će Radionicu dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku. Radionica će se baviti oblicima i načinima pomoću kojih se određena priča pretače u dramski tekst, namijenjen za izvođenje vjeronaučnim i katehetskim školskim grupama. Uz detaljnu analizu fabule, pouke i biografije likova, polaznici radionice će napraviti dramatizaciju jedne biblijske priče-prispodobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Festivalu kršćanskog kazališta

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora nego i iz duhovne inspiracije. Naime, i taj svjetonazor i ta inspiracija izbačeni su iz glavne struje europskog i hrvatskog kazališta ali postoje na rubovima zbog potrebe samih kazališnih stvaratelja i publike. Kada se na prvi natječaj javilo preko dvadeset grupa s nekoliko odličnih predstava, bilo je očito da festival može biti kazališno relevantan i organiziran prema pravilima struke, što je drugi festival 2016. do kraja potvrdio.

Selektorica Sanja Nikčević odabrala je za prvi festival 7 a za drugi 10 vrlo kvalitetnih predstava koje su prikazivane u dvorani sv. Franje, Komediji i HNK. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo dvije stotine izvođača iz cijele Hrvatske (Dubrovnik, Osijek, Split, Bjelovar, Marija Bistrica, Visoko, Hvar, Križevci, Zagreb), kazališni amateri i profesionalci (T. Jurkić, R. Kurbaša), doajeni hrvatskog kazališta (D. Sidor), studenti UAOS i KBF-a, srednjoškolci i osnovnoškolci, prikazane su kultne predstave hrvatskog glumišta (hvarsko Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika) i novonastali projekti (D. Peričić Pekel na zemli). Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarska priča o raju Prvi grijeh, plesni Oče naš, performans, mjuzikli) uz širok spektar tema (priče o svecima, ali i o grijehu, milosrđu, potrebi za ljubavlju ili čovjekovom izboru).

Osim interesa publike (premijera mjuzikla Život za život napunila je HNK!) festival je imao i vrlo dobar medijski odjek. Javljaju se i drugi gradovi koji žele takvo događanje, a odabrane predstave gostuju i na drugim festivalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći Festival kršćanskog kazališta

Osnovne karakteristike su duhovno nadahnuće programa, kvaliteta predstava i – raznolikost! Selektorica je odabrala 19 predstava, koje će izvesti 14 grupa iz 8 gradova u 7 dana. Sudjeluje preko stotinu izvođača, a predstave su iz svih krajeva Hrvatske: iz Slavonije (Osijek i Slavonski Brod), iz Dalmacije (Proložac i Split), Zagorja (Visoko i Ivanec), Zagreba, te iz Posušja u BIH.

U amaterskim predstavama nastupaju razne generacije: do odraslih iz Slavonskog Broda (suđenje duši u Drugoj šansi) i Prološca (kako je Veronika živjela nakon susreta s Kristom u predstavi Veronikin rubac) preko srednjoškolaca iz Osijeka koji plešu o važnim pitanjima u životu mladih (Moj život) do osnovaca iz Ivanca Bog u metrou (o Bogu kojeg ljudi ne prepoznaju) i Odvažna žena Maria de Mattias (o Utemeljiteljici Družbe Klanjateljica Krvi Kristove). Posebno će se predstaviti umjetničko-pedagoški fenomen: pedagog Tibor Martan koji sa svojim osnovnoškolcima (a sada i srednjoškolcima) iz Visokog već godinama radi male predstave o svecima. Članovi skupine su odabirali teme i tako su nastale prave dramske produkcije koje dječjoj publici govore o važnim odabirima u životu. Na festivalu se njihov dan zove Što je tvoje blago? a prikazat će 5 kratkih priča o svetim ljudima (bl. Ozana Kotorska, vlč. Stjepan Kranjčić, Sv. Juraj…) i njihovom izboru neraspadljivog blaga.

Festival nam otvara praizvedba novog mjuzikla Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše, autora Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać s tridesetak sudionika u izvedbi grupe Prosopon koja po prvi puta okuplja studente s tri fakulteta (Katoličko bogoslovni, Filozofski, Prometni). Kao prva međunarodna suradnja dolazi nam predstava iz BIH nastala prema romanu Ivan Krstitelj Mire Gavana koju je Frama iz Posušja praizvela na Festivalu religiozne drame u Posušju.

Predstave su nastale prema originalnim dramama profesionalnih pisaca (Venko Andonovski Svetica u tami, Miro Gavran Ivan Krstitelj), poznatoj hrvatskoj (Božidar Prosenjak Divlji konj i Sijač sreće, Siniša Glavašević Priče iz Vukovara) i stranoj (Selma Lagerlöf Legende o Kristu, Gilbert le Mouele Bog u metrou) prozi ili pak novonastalim dramama (Tibor Martan i OŠ Visoko: Što je tvoje blago, Željko Kavali: Druga šansa, fra Ante Marić: Veronikin rubac, Bojan Ban/Karlo Bernik: Dvije kokoške, Igor Grubišić Moj život). Zastupljene su i različite kazališne umjetnosti: uz dominantne dramske predstave tu je i koreodrama te glazbeni spektakli i lutkarske predstave u kojma glumi i vilica i kuhače… naći će se i pjesme i plesa i suze i smijeha. Široka je i paleta tema: od života svetaca i svetih ljudi, preko Kristovog djelovanja u ljudskim životima, a tu su i odabir između dobra zla, duša poslije smrti, pitanje slobode i poslušnosti, izvora sreće i radosti u ljudskom životu…

Popratni program

Festival zatvara čak 6 predstava, a dopodnevne tri su tri monodrame nastale prema prozi Božidara Prosenjaka. Jedna od novosti ovogodišnjeg festivala je popratni program u kojem predstavljamo umjetnike koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća, a Božidar Prosenjak je autor brojnih proznih tekstova koji su u školskoj lektiri te su inspiracija mnogim mladim čitateljima. Budući da su inspirirali i trojicu glumaca da prema njegovim djelima naprave monodrame, na festivalu će ga se predstaviti neuobičajeno ali svakako vrijedno s tri monodrame koje će se odigrati zadnji dan festivala: Sijač sreće (izvodi Dubravko Sidor) i dvije izvedbe Divljeg konja (izvode Tomislav Svetić i Rajko Bundalo).

Drugi važan autor koji se predstavlja festivalu je Krešimir Tičić, autor četiri dječja mjuzikla (Mali suci 1973., Sunčana zraka 1977., Dječji vrtić za odrasle 1980. i Brat sunce 1989.) Vrlo je važno danas, kada kršćanski mjuzikl osvaja scene i u zemlji i u svijetu, prisjetiti se onih koji su održavali plamen tog žanra kad on nije imao puno prostora da se razgori.

Novost festivala su i radionice koje će se odvijati u dopodnevnim satima u Dvorani svetog Franje, vodit će ih sestra Ljubica Radovac (Bibliodrama), Senka Baruška (Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi), Nataša Roginek i Silvija Čavlek (Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkog vjeronauka) i Irena Kolar Vudrag (Radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku), a namijenjene su vjeroučiteljima i svima koji vode dramske radionice ili ih neka od tema naprosto zanima.

Izuzetno raznolik, bogat i kvalitetan program trećega Festivala kršćanskog kazališta dokazuje da za njega ima i potrebe i mjesta u hrvatskom kulturnom prostoru.

ZAGREB, Histrionski dom, Dvorana Sv. Franje na Sv. Duhu, Centar za kulturu Trešnjevka
ORGANIZATOR:Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca
ZA ORGANIZATORA: fra. Ivan Lotar ioannes.lotar@gmail.com 099 801 5252
SELEKTOR: prof. dr. sc. Sanja Nikčević sanja.nikcevic@uaos.hr 098 955 9933
FESTIVALSKI ODBOR: fra Ivan Lotar, prof. dr. sc. Sanja Nikčević, Ozana Iveković, Margareta Jozinović, fra Nikola Drljepan, Erik Matejak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.