Filmovima braće Taviani počinje jesen u kinu Tuškanac

Foto: fah

Kinotečnim ciklusom doajena talijanske i europske kinematografije, braće Paola i Vittoria Tavianija zagrebačko kino Tuškanac 23. rujna otvara svoje ovojesenje programe, a prvi film u programu je “Farma ševa”, ekranizacija romana Antonije Arslan, talijanske spisateljice armenskoga porijekla o genocidu koji su Turci napravili nad Armencima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film iz 2007. prati uspješnu armensku obitelj Avakian koja živi u Turskoj i priprema veliko obiteljsko okupljanje unatoč sve otvorenijoj nesnošljivosti Turaka prema armenskom narodu, no obiteljsku sreću uništava dolazak turskoga vojnoga odreda koji ubije muške članove obitelji, a žene prisili na pješačenje do sirijske pustinje, najavljeno je iz “Tuškanca”.

Slijedi u Cannesu nagrađena bajkovita, fantastičnim elementima bogata ratna drama “Noć svetog Lovre” (1982.), smještena u Toskanu na noć svetog Lovre kada padaju zvijezde padalice za koje se vjeruje da ispunjavaju želje.

Prikazat će se i Zlatnim medvjedom nagrađeni film “Cezar mora umrijeti” iz 2012. godine, sniman većim dijelom u crno-bijeloj tehnici, priča o zatvorenicima koji pripremaju Shakespearovog Julija Cezara i kroz probe, priču i Shakespearov tekst otkrivaju vlastite i međusobne konflikte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratki ciklus završava “Kaosom” (1984.), filmskim omnibusom od četiri Pirandellove pripovijetke i epilogom, što se događaju na Siciliji u 19. stoljeću, koji se smatra jednim od ponajboljih u filmografiji Tavijanijevih.

Dvama ciklusima u suradnji s Hrvatskim filmskim arhivom obilježit će se deseta obljetnica smrti filmologa i redatelja Ante Peterlića te redatelja Zorana Tadića.

Priređen je i ciklus brazilskog redatelja Hectora Babenca u koji je uključeno nekoliko njegovih važnih filmova, počevši od filma “Poljubac žene pauka” koji je Williamu Hurtu osigurao prvog Oscara, a redatelju svjetsku slavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su i njegovi filmovi “Kralj noći” u kojoj ostarjeli Tertuliano priča ljubavne priče svog života, “Pixote: zakon najslabijeg”, portret brutalnog odrastanja na ulicama Sao Paula “Lucio Flavio”, temeljen na stvarnoj životnoj priči brazilskog bandita iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća poznatog po pljački banaka i spektakularnim bjegovima i “Carandiru”, drama nastala prema knjizi liječnika koji je radio u kaznionici Carandiru, jednom od najnasilnijih zatvora Latinske Amerike gdje se 1992. dogodio masakr u kojem je policija ubila više stotinu zatvorenika.

U okviru kratkog ciklusa novog japanskog filma prikazat će se tinejdžerska drama “Muzikalni zec i dječak” koju je režirao Takuji Suzuki, glazbena drama “Maestro!” Shotaroa Kobayashija, Naoki Kato se predstavlja humornom dramom “Abraxas”, a u programu je i romantična drama “Pjesma na usnama” Takahira Mikija.

Ovogodišnja revija novog talijanskog filma donosi pet novih naslova – redatelj i scenarist Fabio Mollo predstavit će se svojim posljednjim filmom, komedijom ceste “Otac Italije”, Gabriele Muccino humornom dramom “Ljeto slobode”, Edoardo Maria Falcone komedijom “Pitanje karme”, a Pierfrancesco Diliberto, poznatiji pod nadimkom Pif, humornom dramom “U ratu za ljubav”, u kojoj je odigrao glavnu ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski novi film predstavlja i dokumentarac “Voda i šećer: Carlo Di Palma, boje života” Fariborza Kamkarija o životu i karijeri poznatog talijanskog direktora fotografije koji je radio s Viscontijem, De Sicom, Antonionijem, Woodyjem Allenom.

Korejski filmski tjedan donosi šest novijih dugometražnih ostvarenja, a otvorit će ga “Vlak za Busan”, priča o zombie apokalipsi prikazana na festivalu u Cannesu koja je na južnokorejskom tržištu imala 10 milijuna gledatelja. Bit će tu i “Povjerljivi zadatak” o suradnji južnokorejskog i sjevernokorejskog detektiva na slučaju odbjeglog kriminalca, akcijski triler “Koma dan” o nevjerojatnom danu jednog detektiva, povijesna drama “Fatalni susret” utemeljena na stvarnom povijesnom vladaru koji je preživio brojne atentate, akcijski krimić “Lopovi” te animirani “Leafie, kokoš u divljini” o odbačenoj kokoši koja želi postati majka, pa posvoji pačića koji je ostavljen još dok je bio jaje.

Tijekom rujna i listopada u “Tuškancu” će se prikazati i niz novih dokumentarnih i igranih filmova iz recentne distribucije, novi kratkometražni programi Kratkoga utorka, ciklus posebno odabranih naslova u Filmskome klubu za članove filmofile i Večeri animacije srijedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.