‘Flashback Croatia 1990.’: Film o povijesnim kretanjima u kojima se rađala samostalna hrvatska država

U četvrtak, 22. listopada 2015., u 19 sati u Dvorani Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova, Hrvatske bratske zajednice 4 (NSK), Zagreb, održat će se projekcija novog dokumentarnog filma Pavla Vranjicana Flashback Croatia 1990.

Izvorni videozapisi u ovom dokumentarnom filmu svjedoče istinu o dramatičnim povijesnim kretanjima u kojima se rađala samostalna hrvatska država. Film fotografijom i tonom skida maske raznim pojedincima i organizacijama iznoseći na vidjelo njihove uloge u događajima 1990-ih.

Posebnost filma su do sada slabo obrađene ili nikad viđene snimke koje obilježavaju događanja tijekom 1990. i 1991. i detaljno prikazuju umiješanost SR Srbije i tadašnje beogradske politike na čelu sa Slobodanom Miloševićem u sva događanja kao i prikaz njihove političke manipulacije s dijelom Srba u Hrvatskoj. Autori filma još od 1989. prikupljaju videozapise koji svjedoče o povijesnim događajima koji su prethodili Domovinskom ratu za neovisnost i teritorijalnu cjelovitost zemlje.

Skupljena arhivska građa sastoji se od posebno vrijednih autorskih videosnimaka i kronološki poredanih videosnimaka kojima su se koristile TV kuće HRT, TV Beograd, Novi Sad, RAI, BBC, WTN, TV Slovenija.

Pozivnica 22. listopada 2015.

Ulaz besplatan.

Izvor: narod.hr
Photo: snimka zaslona