(FOTO) Dan vukovarskih branitelja: ‘Ne želimo nikakvo politikantstvo nego samo da se prisjetimo 1991.’

Foto: fah

Predstavnici šest braniteljskih udruga, od njih 20-ak koliko ih je osnovano u Vukovaru proteklih godina, obilježilo je u četvrtak 24. kolovoza kao Dan vukovarskih branitelja, a obilježavanje toga dana na Memorijalnom groblju i ove je godine pokazalo podijeljenost među braniteljskim i stradalničkim udrugama u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, druga skupina branitelja, okupljena oko gradonačelnika Ivana Penave i pripadnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, za Dan branitelja odabrala je 10. ožujka, dan postrojavanja prvih nenaoružanih odreda.

Na podijeljenost među braniteljskim i stradalničkim udrugama u Vukovaru, čak i kada je u pitanju obilježavanje njihova dana, upozorio je predsjednik vukovarske podružnice Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivo Kovačić nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju.

Zdravko Komšić u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata podsjetio je kako je na ovaj dan 1991. godine započeo prvi opći napad na Vukovar s kopna, zraka, s Dunava i s područja Srbije. “Na današnji dan tadašnja JNA otvoreno se svrstala na stranu agresora. Isto tako na današnji dan su i srušena prva dva JNA vojna zrakoplova. Toga dana Vukovar je počeo proživljavati svoju golgotu “, rekao je Zdravko Komšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne želimo nikakvo politikantstvo nego samo da se prisjetimo 1991. godine i odamo počast dečkima koji više nisu među nama. Želimo i na ovaj način spriječiti da se njihova žrtva i sve što se događalo tijekom Domovinskoga rata nikada ne zaboravi“, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Vijenac na memorijalnom groblju položio je i Stjepan Sučić kao izaslanik ministra branitelja koji nije davao izjave novinarima.

Uz polaganje vijenaca podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju, u crkvi Svetoga Filipa i Jakova služena je misa, a kasnije je uslijedilo prigodno druženje na stadionu NK Radnički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.