(FOTO) Dani Kršćanske kulture: Komorni zbor Ivan Filipović u Splitu oduševio publiku

Foto: Dani kršćanske kulture

U sklopu programa “Dani kršćanske kulture” u crkvi sv. Frane u Splitu 2. travnja održan je koncert Komornog zbora Ivan Filipović koji je pod ravnanjem vrsnog dirigenta Gorana Jerkovića, a kroz program koji nosi naziv Getsemanska ura, pjesmom pokušavao proniknuti tajnu Kristove muke i križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavninu opsežnog programa činile su a cappella skladbe koje prate liturgiju i obrede Velikoga tjedna, s posebnim naglaskom na Veliki četvrtak i Veliki petak, a u programu je napravljena zanimljiva poveznica između skladbi iz starijih povijesnih razdoblja, kao i onih iz 19. stoljeća te skladbi suvremenih skladatelja. Sve one, svaka na svoj način, donoseći raznolikost zvuka i boja, prenose na pomalo meditativan način dubinu i samorazumljivost pobožnosti iz koje je ta glazba potekla. Komorni zbor Ivana Filipovića, koji okuplja gotovo tridesetak izvođača, vrsnom koncertnom izvedbom oduševio je brojnu splitsku publiku.

Inače, Komorni zbor Ivan Filipović nastupa na brojnim samostalnim koncertima i natjecanjima, iskazujući svoju glazbenu zrelost razgovijetnom dikcijom, čistoćom izvedbe i dojmljivom interpretacijom. Kvaliteta zbora prepoznata je u Hrvatskoj ali i izvan nje – zbor Ivan Filipović ostvario je niz uspješnih turneja: Izrael, Tajvan, Njemačka, Francuska, Bugarska, a u lipnju 2015. godine zbor je nastupio i u Generalnoj Skupštini UN-a u New Yorku u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda. Za svoj predani rad nagrađeni su i prestižnom strukovnom nagradom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika “Diploma Milka Trnina” za 2008. godinu.

Iskazujući svoju dobrodošlicu fra Žarko Relota, gvardijan samostana sv. Frane u Splitu, zahvalio je organizatoru na bogatom programu koji je splitskoj publici omogućio vrstan kulturni i duhovni program kakav je bio i Getsemanska ura u izvedbi Komornog zbora Ivan Filipović, a zboru čestitao na odličnoj interpretaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.