(FOTO) Dani zahvale u Voloderu

Foto: Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 11. rujna u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu misu zahvalnicu povodom župnih Dana zahvale i završetka 49. Voloderskih jeseni, najstarije hrvatske manifestacije posvećene običajima berbe, vinogradarstvu i vinu. U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Nikola Majcen, a u crkvi ispunjenoj vjernicima od kojih su mnogi bili obučeni u tradicionalne narodne nošnje, slavlju je nazočio i gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković sa suradnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U homiliji biskup je rekao kako je današnje Evanđelje koje govori o izgubljenom sinu, samo srce ove Godine Božjeg milosrđa. „Papa Franjo proglasio je ovu godinu Godinom milosrđa i u njoj nas je sve pozvao kako joj i geslo kaže da budemo milosrdni kao Otac. Kada je čovjek stvoren, piše na prvoj stranici Biblije, stvoren je kao Božja slika. Tako bismo i mi ljudi trebali se truditi da mu budemo što sličniji. To je naša zadaća za čitav život, truditi se i biti što sličniji Bogu Ocu koji je sama ljubav, nježnost i milosrđe. Čuli smo ovu poznatu prispodobu koju često nazivamo Prispodoba o rasipnom ili razmetnom sinu. Sjećam se, profesor Duda je znao reći kako je to prispodoba i o milosrđem rasipnom ocu. Nije sin toliko rasuo i prokockao zemaljska dobra, koja su mu bila povjerena, koliko se pokazuje u ovoj prispodobi ljubav Oca koji je toliko rasipan ljubavlju i milosrđem da to iznenađuje. Kada bismo uspoređivali bilo kojeg oca na ovom svijetu s ovim rasipnim ocem milosrđa u Evanđelju teško bismo mogli pronaći takav primjer“, ustvrdio je biskup.

Govoreći o izgubljenom sinu biskup je rekao kako se svi mi vjerni možemo pronaći u njemu, jer svojim grijesima često odlutamo od Boga Oca. Želimo biti samostalni, mislimo da je naša vrijednost u toj slobodi koja znači distancirati se od Boga i njegovih zapovijedi, od Crkve. Sve se to jako često događa. Uzmimo samo primjer naših krizmanika. Nakon što prime sve sakramente više ne dolaze u crkvu, nedjeljom na misu. Često je tako da to neko dozrijevanje naliči na osamostaljivanje i od Boga, kao što se događa i u prirodnom rastu kada djeca moraju samostalno poći u život od roditelja, što zna biti bolno. Treba se osamostaliti, ali ne tako da ne bismo bili i dalje povezani jedni s drugima, djeca s roditeljima, mi s Bogom, u ljubavi“, poručio je je biskup.

Na kraju biskup je pozvao na zahvalu Bogu za njegove darove. „Zahvalimo danas Bogu za darove polja, vinograda, voćnjaka ali i za darove našeg srca i uma što nam daje mogućnosti da možemo upravljati svim tim darovima. Zahvalimo mu na darovima intelekta, darovima sposobnosti i vještina koje nam je darovao, a mi ih trebamo razvijati svojim školovanjem, praksom i djelatnošću, da svim time služimo Bogu i braći bližnjima. Zato zahvalna srca i radosni na ovaj dan zahvalnosti, prikažimo ovu euharistiju Bogu za sve ono što nam On čini“, zaključio je biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, na predvođenju slavlja biskupu je zahvalio vlč. Majcen, uputivši mu u ime cijele župne zajednice riječi potpore za njegov rad.

Misno slavlje animirao je zbor mladih „Antunovo srce“ i Mješoviti župni zbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.