(FOTO) Dodijeljene nagrade Hrvatskog muzejskog društva

Foto: fah

Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) dodijelilo je u ponedjeljak u Zagrebu svoje godišnje nagrade kojima izdvaja i nagrađuje izvanredna ostvarenja muzejskih djelatnika i institucija u kategorijama koje pokrivaju široki spektar muzejskog djelovanja, a Nagradu za životno djelo u muzejskoj struci ove je godine dobila umirovljena kustosica Muzeja grada Iloka Ružica Černi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu je Ružici Černi donio predani višedesetljetni rad na mjestu povjesničarke kustosice u tome muzeju, gdje se kao dugo godina jedina obrazovana djelatnica muzejskoga kadra tijekom svoje karijere, kako stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda pročitanog na dodjeli, istaknula na brojnim poljima, “često se usamljeno suočavajući s brojnim zahtjevnim problemima i nesvakidašnjim situacijama”.

Ružica Černi autorica je više od 50 tematskih izložaba, dokumentarnih i izložbi fotografija i plakata, koje prate razne aspekte života Iloka i njegovih slavnih stanovnika, te više od 30 stručnih radova i članaka; koautorica je i suradnica brojnih obljavljenih knjiga, stručnih publikacija, novinskih članaka.

Nagradu joj je na posebnoj svečanosti upriličenoj u Muzeju Mimari uručila predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec, a Černi je, uz zahvale na nagradi koja je, kako je rekla, za nju došla neočekivano, napomenula da ju doživljava “i kao nagradu Muzeja grada Iloka, jer ja i muzej smo vršnjaci – on ove godine obilježava 65 godina svoga postojanja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica HMD-a Vlasta Krklec poželjela je dobrodošlicu svima okupljenima na dodjeli “muzejskih Oscara”. Napomenula je da je na natječaj ove godine pristiglo ukupno 49 prijava, s nizom ostvarenih iznimnih rezultata, brojnim novim projektima i mnogo realiziranih zanimljivih novih izložaba, što je dalo ocjenjivačkome sudu “težak ali sladak zadatak nagraditi najbolje od najboljih”.

“Izuzetno smo ponosni što je ta, jedna od najvećih strukovnih nagrada koje naše društvo dodjeljuje, jedan krasan poticaj svim muzejskim djelatnicima i muzejskim institucijama, a pogotovo promociji naše muzejske djelatnosti”, poručila je Krklec.

Svim dobitnicima čestitala je i predsjednica Odbora za kulturu zagrebačke Gradske skupštine Dubravka Brezak Stamać.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uloga muzeja mijenjala se kroz povijest a danas, kad je sve više na cijeni kulturni turizam, njegov je doprinos kulturnoj ponudi grada Zagreba zaista važan u prezentaciji naše kulturne i povijesne baštine”, rekla je Brezak Stamać, ocijenivši kako je upravo dodjela nagrada HMD-a kruna rada svakog muzejskog djelatnika.

Voditelj Odsjeka za muzejsku, likovnu i knjižničnu djelatnost zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Veljko Mihalić napomenuo je kako je “današnji muzej, otvoreni muzej, muzej za ljude, za društvo i otvoreno društvo”.

Stoga je zadaća i uloga suvremenih muzeja i očekivanja od njih znatno složenija nego ikada prije, ocijenio je. U tome bi važnu ulogu trebao odigrati novi Zakon o muzejima, koji je u pripremi, kazao je Mihalić, te poželio svim dobitnicima nagrada i priznanja, kao i svim dionicima muzejske struke uspjeh u daljnjem radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i predsjednika vlade Andreja Plenkovića okupljene je pozdravio i laureatima čestitao državni tajnik Ivica Poljičak.

“Postignuća nisu nešto što nastaje preko noći”, rekao je Poljičak, jer dug je put od ideje do realizacije. Hrvatska se muzejska djelatnost ima čime podičiti ne samo u nacionalnim okvirima već i u međunarodnom kontekstu, ocijenio je nadalje, o čemu svjedoče i protekle dvije godine. Stoga su, u profesionalnom smislu, nagrade “jedan lijep poziv, potvrda i priznanje za ostvareno”, a nagrađena ostvarenja predstavljaju “svjetionik svima onima koji su željni istinskoga postignuća, smjerokaz svim mlađim naraštajima unutar muzejske struke”, poručio je Poljičak.

Dodijeljene i Godišnje nagrade HMD-a

Dodijeljene su i Godišnje nagrade Društva za 2016. i to u osam kategorija. U kategoriji za realiziranu izložbu u 2016., nagradu je dobila Valentina Radoš, autorica stručne koncepcije izložbe “Granice vidljivosti – 25. Slavonski bienalle”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji za realizirani stalni postav, ocjenjivački sud nagradu je dodijelio Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka za stalni postav Memorijalnog centra Lipa pamti.

Najboljim realiziranim izdavačkim projektom proglašena je monografija “Arheološki muzej u Zagrebu – život od 19. do 21. stoljeća” autorice Ane Solter.
Godišnju nagradu HMD-a za 2016. u kategoriji istraživačkoga rada koji je rezultirao izložbom dobio je rad autorice Nele Tarbuk na izložbi “Figura i ornament / Barok – Johannes Komersteiner i njegov krug” Muzeja za umjetnost i obrt Zagreb.

U kategoriji provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom u 2016. godini najboljim je ocijenjen rad Iris Biškupić Bašić koji je rezultirao katalogom “Zbirka dječjih igračaka i igara”.

U kategoriji realiziranog pedagoško-edukacijskog programa nagradu je dobio Muzej grada Zagreba za projekt “Žive slike 2016.”.

Marketinško-propagandni program izložbe “Divovi Patagonije” Prirodoslovnog muzeja Rijeka dobio je nagradu u istoimenoj kategoriji, dok su nagradu za međumuzejsku suradnju dobili Etnografski muzej Istre i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka za suradnju na izložbi “Tržnica –trbuh grada”.

Šest posebnih priznanja

Petočlani ocjenjivački sud donio je odluku i o dodjeli Posebnih priznanja HMD-a, i to u čak šest kategorija. Za najbolji realizirani izdavački projekt nagrađen je urednik Daniel Zec (Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku) za monografiju “Oscar Nemon: memoari, eseji, osvrti i zapisi”.

Posebno priznanje za restauraciju muzejske građe ocjenjivački je sud dodijelio višoj restauratorici Arheološkog muzeja Istre Moniki Petrović, za restauraciju jedinstvene slike od kose na staklu.

Za istraživački rad koji je rezultirao izložbom posebno priznanje dobio je Gradski muzej Karlovac za realizaciju izložbe “Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja, 250 godina Gimnazije Karlovac”.

Ivana Gržina, kustosica Strossmayerove galerije starih majstora u Zagrebu, i Indira Šamec Flaschar, voditeljica knjižnice te galerije, dobile su posebno priznanje za dokumentacijsko-informacijski program izložbe “Tragom baštine: Schneiderov fotografski arhiv”.

Najboljim pedagoško-edukacijskim programom proglašen je program radionica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu “CSI: HPM – Zločin u kokošinjcu” autorice Martine Podnar Lešić, a Upravni ured za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije dobitnik je posebnog priznanja za međumuzejsku suradnju za projekt “Muzeji zajedno”, koji okuplja niz muzejskih institucija te županije.

Laureatima je čestitala i ravnateljica domaćina Muzeja Mimare Lada Ratković Bukovčan. Ocijenila je kako je muzejska djelatnost “jedno od najplemenitijih zvanja kojemu je cilj pružiti ljudima znanje, istinu i ljepotu”, a nagrada HMD-a “izraz prepoznavanja i poštovanja pregnuća, posvećenosti i marljivog rada svih kolegica i kolega na analizama i prezentaciji izuzetno bogate i slojevite tematike”.

“Svi muzealci svojim su radom istodobno i čuvari čvrstih odrednica struke, a rezultati njihova rada imaju cilj oplemenjivanja svih rukavaca naših života”, istaknula je Ratković Bukovčan.

Nagradama HMD nastoji doprinijeti valoriziranju i poticanju rada muzejskih djelatnika i institucija u kategorijama koje pokrivaju široki spektar muzejskog djelovanja. Na natječaj je ove godine pristiglo 49 prijava a o nagradama je odlučivao ocjenjivački žiri u kojemu su ove godine bili Dora Bošković kao predsjednica, te kao članovi Damir Doračić, Kristina Mihovilić, Lidija Nikočević i Snježana Pintarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.