(FOTO) Državni vrh položio vijence na Mirogoju pa se uputio na misu za Domovinu

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u povodu Dana državnosti da je Hrvatska zaokružila sve temeljne nacionalne ciljeve postavljene krajem osamdesetih i početkom devedesetih, a sada treba ostvariti ciljeve koji će ići za boljom kvalitetom života te stabilnim i tolerantnim društvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković položili su vijence i zapalili svijeće na Mirogoju, u povodu Dana državnosti koji se slavi u spomen na 25. lipnja 1991., kad je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ.

> (FOTO) Državni vrh položio vijence na Mirogoju; Plenković: Hrvatska je zaokružila temeljne nacionalne ciljeve

Prije mise u Zagrebačkoj katedrali koju je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, čelnici države, Vlade i Sabora dali su izjavu medijima, čestitavši građanima Dan državnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Koristim prigodu hrvatskom narodu i svim hrvatskim državljankama i državljanima srdačno čestita Dan hrvatske državnosti“, rekla je predsjednica, dodavši kako želi da ga provedemo u pijetetu prema prošlosti ali i s optimističnim pogledom u budućnosti te da se uhvatimo u koštac sa svim izazovima – od demografije i zapošljavanja do gospodarskog rasta, standarda života, reforme obrazovanja.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u nedjelju je u zagrebačkoj prvostolnici predvodeći svetu misu za Domovinu istaknuo deset postulata važnih za očuvanje duše hrvatskog identiteta.

> Kardinal Bozanić: 10 preduvjeta za očuvanje hrvatske duše i identiteta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među tim postulatima su odnos prema životu, obitelji, prema zaboravu vlastite prošlosti, demografiji, dostojanstvu rada, gospodarstvu i njegovoj sraslosti s društvom, mladima, odgoju i obrazovanju, pokušajima odvajanja hrvatske kulture od kršćanskoga svjedočanstva i neprihvaćanju ljudi u potrebi.

> Predsjednici Grabar-Kitarović pozlilo na misi u Katedrali

Na misi za domovinu bili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te članovi Vlade i saborski zastupnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.