(FOTO) Hrvatska je jedina država koja u UN-u ima dva spomenika

Foto: Fah

Hrvatski premijer Andrej Plenković otkrio je u srijedu spomen ploču ispred spomenika “Mir” kipara Antuna Augustinčića koji stoji ispred newyorškog sjedišta Ujedinjenih naroda i dar je Republike Hrvatske svjetskoj organizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ploča je prva takve vrste ispred nekog spomenika u sklopu Ujedinjenih naroda i na sebi ima QR kod kojim se uz pomoć mobilnog uređaja među ostalim može doznati da je spomenik postavljen 1954., da simbolizira mir, te da je njegovo postolje izrađeno od bračkog kamena i visoko 10 metara.

Kip ‘Mir’ visok je 5,5 metara, težak pet tona, na postolju od 10 metara izrađenom od bračkog kamena, a Vlada RH ove ga je godine restaurirala.

U okružju UN-ove zgrade niz je drugih spomenika, koje su po običaju UN-u darovale razne država svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Augustinčićev se kip u izvorniku zove “Vjesnica mira”, a nastao je početkom 1954. godine u njegovom atelijeru. Iste je godine krenula iz Luke Rijeka za New York.

Skulptura “Mir” je, uz svoj središnji položaj i jedan od najvećih spomenika, koji se posebno dobro uočava iz daljine.

U Klanjcu u Galeriji Antuna Augustinčića, može se vidjeti gipsani model, identičan spomeniku u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoj zgradi Ujedinjenih naroda u jednom od hodnika nalazi se i bista manjih dimenzija, djelo Ivana Meštrovića, koji je Hrvatska darovala UN-u.

Riječ je o djelu „Djevojka s lutnjom“, nastaloj u Rimu, 1918. godine (odljev u bronci, Zagreb, 1995.).

Foto: Filip Beusan / Fototeka Muzeja Ivana Meštrovića, 2017.

Premijer Plenković poručio je da spomenik jahačice, koja u ruci drži maslinovu grančicu i globus, simbolizira UN kao organizaciju koja treba jamčiti svjetski mir, stabilnost i suradnju. Dodao je da se ovim kipom, kao i Meštrovićevom “Djevojkom s lutnjom”, koju je Hrvatska darovala 2000. godine, daje obol kulturnoj baštini UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbolično je tako obilježena 25. godišnjica hrvatskog članstva u UN-u, a kako je rekao Plenković, “ponosni smo na tu obljetnicu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.