(FOTO) Izložba ‘Zvon Dubovačkih zvona’ u Nacionalnom svetištu sv. Josipa

Foto: Nacionalno svetište sv. Josipa Karlovac

U pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa, u galeriji „Martin Borković“, 28. lipnja 2017. godine svečano je otvorena po mnogočemu osebujna izložba „1912“ i „Zvon Dubovačkih zvona“ čime su prezentirane neke fotografije koje do sada nisu bile dostupne očima javnosti. Izložbu su predstavili organizatori mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta i poznati karlovački fotograf Dinko Neskusil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik doprinos samoj izložbi i očuvanju fotografija dao je i dr. sc. Vlado Mikšić, supsidiar u Svetištu. Izložbu je pjesmom obogatila i dočarala sopranistica Lucija Klarić izvevši pjesmu Zvona moga grada u pratnji Marijana Klarića. Kroz program je vodila Lorena Kasunić.

Izložba povijesnih fotografija Dinka Neskusila sastoji se od dvije teme ili dvije izložbe spojene u jednu. Prva je Izložba povijesnih fotografija Karlovca “1912” sačinjena od 12 fotografija velikog formata karlovačkih vizura koje je snimio praški fotostudio Lederer & Popper za potrebe izrade razglednica, a sačuvane u obiteljskom albumu Rudolfa Starića po prvi put izložene u travnju 2017. godine u gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”.

Druga je izložba isto tako povijesnih, do sada neviđenih fotografija, snimljenih 1924. godine prilikom dovoženja novih zvona na Dubovac, sačuvana u arhivu župe BDM Snježne na Dubovcu. Zvona je blagoslovio tadašnji kapelan Stjepan Mlinarić, a svetu misu je pjevao župnik Mirko Veslaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom izložbom nastojalo se ljubiteljima povijesti i fotografije dočarati kako je nekada izgledao grad Karlovac i život u njemu, dok fotografije o dočeku zvona dozivaju u sjećanje i ona ratna vremena kada su se zvona skidala sa zvonika da bi se talila za ratne topove, ali i o velikom veselju postavljanja novih zvona, nakon rata, na zvonik crkve kako bi ostvarila svoju jedinu pravu svrhu: pozivati ljude na molitvu za žive i pokojne, upozoravati na prolaznost vremena i ljudskog života, te vazda pozivati čovjeka na molitvu za spas svoje i duše svojih bližnjih.

Nakon brojnih izložaba, Pepelnice umjetnika i drugih kulturnih zbivanja, Nacionalno svetište svetog Josipa, uz središte duhovne okrijepe, polako postaje nova kulturna snaga grada Karlovca, pa i šire, mjesto okupljanja sakralne kršćanske kulture, tradicionalne hrvatske kulturne baštine i povijesnih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.