(FOTO) Marijanski zavjet za Domovinu: Od Posušja do Širokog Brijega

Foto: Marijanski zavjet za Domovinu

Hrvatski narod oduvijek je privržen Katoličkoj Crkvi i pobožnici Djevici Mariji, a posebno je veliki utjecaj ostavio zavjet Djevici tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratovština je zato 2015. pokrenula zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“ koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. Zavjetno hodočašće 2019. godine slavi 5. obljetnicu te je započelo 8. lipnja 2019. u Osijeku i traje do 21. kolovoza kada hodočasnici svoj put završavaju u Dubrovniku.

Medijski pokrovitelj zavjetnog hodočašća je portal Narod.hr.

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Lokalno stanovništvo u mjestima kojima prolazi ruta i sudionici hodočašća će ujedno saznati više o važnosti sakralne, kulturne i prirodne baštine te istine o Domovinskom ratu na njihovom području i biti potaknuti na očuvanje i promociju istih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kako su hodočasnici opisali svoj put u utorak!

Najdulja ruta našeg hercegovačkog puta duga preko 30 kilometara. Visoke temperature i manjak vjetra pokušali su nam oduzeti vedrinu i energiju, ali naša grupa, koja je danas bila sačinjena od 60-ak ljudi, bila je jača od svake vremenske neprilike.

Naše prvo mjesto u kojem smo odmorili bio je Broćanac, potom nas je čekala duga ruta do Kočerina čija je crkva zanimljiva po najvećem prikazu sv. Franje Asiškog u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Mario Knezović bio je naš velikodušni domaćin, koji nas je dočekao u crkvi i ispričao nam o župi Kočerin, a nakon zajedničke molitve druženje se preselilo u obližnje prostorije župne kuće, gdje je fra Mario sa župljanima pripremio okrjepu, ali i napravio odličan ugođaj pjevajući neke od najpoznatijih domoljubnih pjesama. Od srca zahvaljujemo za prekrasno druženje i velikodušnost domaćina u župi Kočerin.

U župi Kočerin pridružilo nam se oko 20 novih hodočasnika – župljana koji su se pridružili grupi od 4 hodočasnika iz Ljubotića i Kočerina, koji su svoj hod s nama započeli u Sinju, tako da je hodočasnička kolona bila sve brojnija što smo se više približavali Širokom Brijegu. To nas je jako veselilo, te zahvaljujemo svima koji su se pridružili i pozivamo i druge da se pridruže.

Svojom gostoljubivošću se iskazala i benzinska crpka Bagarić, kojoj zahvaljujemo, a nakon koje smo zaboravili na žeđ i umor te odvažnim korakom krenuli prema Širokom Brijegu, gdje smo se smjestili u Zavodu Svete obitelji. Nakon obroka smo se osvježili i krenuli prema crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koja se nalazi na brdu na drugoj strani grada. To je značiolo još dodatnih par kilometara. Svetu misu je predvodio fra Iko Skoko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, koji je dodatno posvijestio važnost sakramenta ženidbe brojnim vjernicima okupljenima na svečanu misu u sklopu devetnice Velikoj Gospi. Sv. misu dodatno je uveličao pjesmom zbor Frame Široki Brijeg, koji je povodom 25. godišnjice nakon mise održao i koncert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujemo svima na ovom prekrasnom danu i pozivamo i druge da se pridruže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.