(FOTO) Na hodočašću ‘Marijanski zavjet za Domovinu’ saznajte više o sakralnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini te istini o Domovinskom ratu

Foto: Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu

Hrvatski narod oduvijek je privržen Katoličkoj Crkvi i pobožnici Djevici Mariji, a posebno je veliki utjecaj ostavio zavjet Djevici tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratovština je zato 2015. pokrenula zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“ koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. Zavjetno hodočašće 2019. godine slavi 5. obljetnicu te je započelo 8. lipnja 2019. u Osijeku i traje do 21. kolovoza kada hodočasnici svoj put završavaju u Dubrovniku.

Medijski pokrovitelj zavjetnog hodočašća je portal Narod.hr.

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Lokalno stanovništvo u mjestima kojima prolazi ruta i sudionici hodočašća će ujedno saznati više o važnosti sakralne, kulturne i prirodne baštine te istine o Domovinskom ratu na njihovom području i biti potaknuti na očuvanje i promociju istih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o Hodočašću možete pročitati na služenim web stranicama.

Prvi dan hodočašća Osijek

Prošle subote počela je glavna ruta 5. zavjetnog hodočašća Marijanski zavjet za Domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutro je započelo misom u Osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla čime je započelo ovogodišnje 5. zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu. Sv. Misu predvodio je pater Ivan Mandurić.

Nakon Sv. Mise, 50-ak hodočasnika započelo je hod prema Tvrđi i Gospi Osječkoj. Ondje su se kratko pomolili te nastavili dalje prema župi Preslavnog Imena Marijina. Zatim su krenuli dalje preko Nemetina, gdje su se pomolili za poginule.

U Sarvašu su župljani dočekali hodočasnike na čelu s župnikom Mariom Brkićem. Sarvaški župnik pridružio se u daljenjem hodu prema Aljmašu do svetišta Gospe od Utočišta. Hodočasnici su imali priliku saznati više o svetištu i čudu Gospinog kipa koji je u podmetnutim eksplozijama ostao neoštećen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj dana roštilj su priredili članovi udruge 100%-tnih invalida Domovinskog rata.

Drugi dan Vukovar

U nedjelju na blagdan Duhova u Vukovaru su se spojile priključna ruta Gunja – Vukovar i glavna ruta koja je krenula iz Osijeka.

Priključna ruta započela je 7.6. iz svetišta Šumanovci kod Gunje, te preko Komletinaca jučer stigla u Lovas. Danas su krenuli iz Lovasa prema Vukovaru, gdje su se priključili glavnoj ruti. Glavna ruta krenula je 8.6. iz Osijeka te preko Aljmaša došla u Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rute su se spojile kod mosta u centru Vukovara te su hodočasnici zajedno otišli do bijelog križa pokraj Dunava te se kod spomenika pomolili za sve poginule branitelje.

Hodočasnici su prošli pokraj Memorijalnog centra Domovinskog rata i spomenika legendi obrane Vukovara Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti, te pokraj vukovarske bolnice, na mostu nazvanom po Francuzu Jean Michelu Nicolieru, čije su riječi ispisane na njegovom spomeniku:

“Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu.“

Ruta je završila molitvom u franjevačkoj crkvi Sv. Filipa i Jakova.

Treći dan Vinkovci

Treći hodočasnički dan započeo je svetom misom u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Branitelj Marijan Almaš približio je tijekom puta kako je to izgledalo tamo se boriti u Domovinskom ratu. Posebna je to prilika čuti svjedočanstvo sudionika tih događanja – jednog od živih spomenika povijesti.

Izlaskom iz Vukovara preko Bogdanovaca i Marinaca prošli su kroz područje gdje su brojni branitelji položili svoje živote odnosno bili teško ranjeni. Marijan Almaš je pokraj spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Bogdanovcima pročitao tekst sa svojim dojmovima koji je prethodne noći napisao, a prošlo se i kroz njegovo selo u kojem je i ranjen braneći svoj dom te izgubio obje noge i jednu ruku.

Na dolasku u Vinkovce ugodno su nas iznenadila djeca iz OŠ tako što su pozdravili sve hodočasnike, među kojima su bili mnogi branitelji.

1. JUBILARNO DOGAĐANJE – VEČER POEZIJE

Navečer u 20h u prostorima Matice hrvatske u Vinkovcima održana je Večer poezije.

Večer uvoda u pjesništvo vodio je Marijan Almaš, branitelj i 100%-tni invalid Domovinskog rata vedra duha, široke slavonske duše i srca koje gori za druge, koji je svoje osjećaje ljubavi prema Bogu i čovjeku, ali i svojoj domovini Hrvatskoj i rodnom kraju slavonske ravnice utkao u pjesme koje piše.

Napisao je do sada 3 zbirke pjesama: Drugi put Vukovar objavio je 1993. godine, potom drugu zbirku Vukovar – Bogdanovci – Vukovar . Treća zbirka Ova bi vas ruka pomilovala objavljena je u ožujku 2018. godine, a predstavili su je na promocijama diljem Hrvatske u organizaciji naših članova.

Na ovoj Večeri poezije čulo se nekoliko pjesama Marijana Almaša, a podijelio je i misli o tome kako nastaje njegova poezija, ali i kako ju treba čitati i razumijevati.

Četvrti dan

Nakon mise hodočasnici su krenuli prema Ivankovu.

S nama je i danas hodočastio Marijan Almaš, kako on voli reći on se s nama “kotrlja”, a kada se pojavi neka prepreka poput pruge ili na pauzi stepenica to se zajednički prevlada.

Iz Vinkovaca preko Novog sela krenulo je 16 hodočasnika, no taj se broj postupno povećavao jer su im se u mjestima kojima smo prolazili pridruživali novi hodočasnici.

U Ivankovu su ih dočekali  župljani dočekali s okrjepom te su zajedno došli do crkve u Ivankovu i župnog Caritasa, čiji su volonteri izgradili prekrasnu okolinu crkve, kapelicu – špilju Gospe Lurske u čijem smo se hladu odmorili i pomolili.

Uz zajedničku pjesmu i molitvu hodočasnici su prošli selom, sve do župne crkve Kraljice Svete krunice, gdje su, došavši na odredište dana na kraju izmolili litanije za domovinu.

Nakon molitve, župnik Ante Šiško ukratko je predstavio župu i župnu crkvu te nakon toga rasporedio hodočasnike njihovim domaćinima koji su ih velikodušno i srdačno primili.

Peti dan – Đakovo

U srijedu, hodočasnici Marijanskog zavjeta za Domovinu dan su započeli Sv. misom u Vođincima.

Hodu su se pridružile i časne Milosrdne sestre Sv. Križa iz Đakova, 3 časne sestre i 3 novakinje.

Pridružite nam se u molitvi i hodu na petom zavjetnom hodočašću Marijanski zavjet za Domovinu!

Ako se i Vi želite pridružiti hodočasnicima raspored ruta možete pogledati na stranici.

RASPORED:
14.6.2019. PETAK SVILAJ – SLAVONSKI BROD 25.6 km
15.6. 2019. SUBOTA SLAVONSKI BROD – PLETERNICA 30.5 km
16.6.2019. NEDJELJA PLETERNICA – POŽEGA 12.1 km
17.6.2019. PONEDJELJAK POŽEGA – STRAŽEMAN 15.7 km

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.