(FOTO) Obilježena 25. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

Foto: Grad Vukovar

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, svetom misom za poginule u crkvi sv. Filipa i Jakova te svečanom akademijom, u subotu je u Vukovaru obilježena 25. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, legendarne postrojbe kroz koju je, braneći cijelu ondašnju općinu Vukovar, prošlo oko 5500 branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počast poginulima polaganjem vijenaca odalo je izaslanstvo 204. brigade predvođeno ratnim zapovjednikom Brankom Borkovićem, izaslanik predsjednice Republike i zamjenik ministra branitelja Stjepan Sučić, izaslanici Ministarstva obrane i MUP-a general Denis Tretinjak i načelnik PU vukovarsko-srijemske Miro Bradić. Također i izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara i vukovarskog Savjeta za branitelja, izaslanstvo Memorijalnog centra Domovinskog rata, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstva “Vukovarskih majki“ kao i roditelja poginulih i nestalih vukovarskih branitelja i djece poginulih.

Zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković prisjetio se početaka agresije na grad i formiranja brigade naglasivši kako je tada moral bio izuzetno visok te je brigade ustrojavana u hodu između 20. rujna i 1. listopada 1991. godine kada su u grad stizali brojni dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske i oružje i druga tehnička sredstva iz zauzetih vojarni ondašnje JNA.

“Međutim, general Karl Gorinšek zapovijed o ustroju 204. brigade izdao je na današnji dan prije 25 godina pa ga i obilježavamo kao dan ustroja postrojbe koja je praktično u to doba bila već popunjena“, izjavio je novinarima Borković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge branitelja “Vukovar 91“ Ivo Kovačić naglasio je da je kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo oko 5500 branitelja ondašnje općine Vukovar od kojih je 921 branitelj poginuo ili nestao dok ih je 1600 ranjeno, a oko 2500 branitelja je završilo u srpskim koncentracijskim logorima.

“Ona se vremena ne mogu zaboraviti, Vukovar je bio u okruženju 87 dana, branio se nadljudskim naporima, a može se otvoreno reći da je u Vukovaru slomljena kičma jugovojsci i četnicima“, rekao je Kovačić.

Dodao je da su vukovarski branitelji uglavnom ostvarili sva svoja prava, a prije deset godina konačno je riješen i status 204. brigade jer je kroz 15 ranijih godina “neki od birokrata u ladici držao zapovijed generala Gorinšeka“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svečane akademije povodom 25. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade koja se obilježavala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović, brojni pripadnici te postrojbe otputili su se u Memorijalni centra Domovinskog rata u Vukovaru i tamo obišli spomen sobu 204. brigade.

> Zorica Gregurić: U Vukovaru sam u naručju držala bebu s pola glave

“Hrvatska braniteljica Zorica Gregurić koja je kao 23-godišnjakinja i dragovoljka Domovinskog rata otišla iz Zagreba u Vukovar i tamo preživjela sve strahote vukovarske tragedije koju su prošli civili i vojnici, na svojem se Facebook-profilu prisjetila današnjeg dana:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1991. godine nekako u ovo vrijeme stigli smo u Vukovar. Proći se moglo jedino Kukuruznim putem i to ne svaki dan, jer samo dan ranije morali smo se vratiti u Đakovo nakon neuspješnog pokušaja proći tim slobodnim komadićem hrvatskog tla koji je spajao Vukovar sa slobodom.

Kao mobilni anesteziološko-kiruški tim upućen od Glavnog sanitetskog stožera Ministarstva zdravstva nekima nas ovo nije bio prvi teren u Vukovaru. Stoga smo se odmah uključili s radom. Sjećam se bilo je poslijepodne i bila je u tijeku operacija abdomena (trbušne šupljine). Bila je to zadnja operacija koja se odvijala u operacijskim salama na drugom katu kirurgije. Već idućeg dana direktnim pogodcima srbo-četničkog agresora sve je razoreno, a operacije se do okupacije Vukovara i našeg zarobljavanja nastavljaju vršiti u podrumu Bolnice koji nam je postao dom iduća tri mjeseca.

Fotografija je snimljena dan ranije u Đakovu. Susret kolega iz bolnice, oni su ostali u Đakovu, a mi produžili za Vukovar. Dr. Stanko Kušt i dr. Tomislav Vlahović nažalost nisu više sa nama. Neka im je laka hrvatska gruda.
— s Renato Kovcalija, dr. Tomislav Vlahović, dr. Juraj Prežigalo, dr. Stanko Kušt, dr. Irinej Cigit, Vesna Balažević, Damšo Hegeduš i Antun Arić.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.