(FOTO, VIDEO) Obilježena 26. obljetnica tragične pogibije daljskih branitelja

Foto: Fah

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem tragično poginulim hrvatskim braniteljima ispred Postaje granične policije Dalj, započelo je obilježavanje obljetnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punih 26 godina prošlo je od napada na Policijsku postaju Dalj i tragične pogibije 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde te četiri pripadnika Civilne zaštite. U znak sjećanja na taj krvavi četvrtak, 1. kolovoza 1991. godine, danas je u Dalju obilježena obljetnica tog tragičnog događaja.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem tragično poginulim hrvatskim braniteljima ispred Postaje granične policije Dalj, započelo je obilježavanje obljetnice. Vijence su svečano položile obitelji poginulih branitelja, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske saborska zastupnica Irena Petrijevčan Vuksanović, ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Policijske uprave osječko – baranjske Milan Baričević, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, predstavnici lokalne uprave i samouprave te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici sindikata.

Okupili smo se ovdje da bismo odali počast hrvatskim braniteljima koji su nesebično dali svoje živote za neovisnost Republike Hrvatske, rečeno je na početku svečanosti, a potom su nabrojana imena svih poginulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon intoniranja hrvatske himne, minutom šutnje odana je počast svim poginulim pripadnicima PP Dalj, kao i svim hrvatskim braniteljima.

Napad na policijsku postaju preživio je samo jedan policajac. Pogledajte njegovu izjavu za HRT:

Prilikom obraćanja okupljenima ministar Božinović je rekao: “Iako suočeni s daleko jačim neprijateljem, branitelji se nisu predali i nisu odustajali, čak i kada je to značilo sigurnu smrt. Zaslužuju naše najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost. Kao i svi hrvatski redarstvenici i hrvatska policija – prva institucija koja je na početku ratnih događanja bila u stanju organizirati obranu i iz čijih su se postrojbi razvile hrvatska vojska i oružane snage.” U nastavku je istaknuo da: “Kad govorimo o granicma, samo preko graničnih prijelaza ove postaje granične policije, u Dalju tijekom prvih šest mjeseci ove godine, prešlo je skoro 700 000 putnika i nešto više od 300 000 vozila. Hrvatske policajke i policajci svakog dana riskiraju svoje živote i čuvaju našu sigurnost, odrađujući duge smjene i radne sate, a da pritom ne traže nikakva priznanja od onih koji ih najviše trebaju, hrvatskih gradjana. U tome je snaga, požrtvovnost i dokaz domoljublja hrvatske policije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U završetku svojeg obraćanja ministar Božinović je naglasio: “U Vladi smo obećali ostvarenje političke stabilnosti, pravnu sigurnost i gospodarski rast. Toga se držimo i to ćemo stalno zagovarati, zauzimajući se za uključivost svih koji svojim radom žele pridonijeti boljitku Hrvatske. S tim ciljem i naumom Vlada Andreja Plenkovića pokrenula je i „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ kako bi osigurali 2,5 milijardi eura za razvoj pet slavonskih županija i kako bi zajedničkim naporima mladima pružili mogućnost da svoje domove, obitelji i poslove grade tu u hrvatskome Podunavlju gdje su odrastali, i gdje pripadaju. Ministarstvo unutarnjih poslova također daje i davati će svoj doprinos. Već 1. rujna planiramo prijem u službu mladih, budućih policajki i policajaca, polaznika 12. naraštaja Policijske škole Josip Jović, te postupak odabira kandidata za novi naraštaj. Pokrenuti su i postupci nabave koji bi trebali podići kvalitetu rada i sigurnost policijskih službenika. Na nama je da iz dana u dan djelom pokazujemo da je časno biti hrvatski policajac, da je časno biti nasljednikom onih naših najboljih sinova i kćeri koji su u budućnost Hrvatske ugradili svoje živote.”

Nakon komemoracije, u Župnoj crkvi svetog Josipa u Dalju, misu zadušnicu za sve poginule branitelje Policijske postaje Dalj predvodio je Vojni ordinarij, msgr. Jure Bogdan.

Na malonogometnom igralištu Osnovne škole Dalj, odigran je i tradicionalni Memorijalni turnir Dalj 2017. Prvo mjesto osvojila je ekipa PU virovitičko – podravske. Drugo mjesto osvojila je ekipa PU požeško – slavonske dok je treće mjesto osvojila ekipa PU vukovarsko – srijemske. Najboljima je pehare uručio ministar Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prostoru vinarije Erdut odana je počast i upaljene su svijeće pred spomenikom poginulih hrvatskih branitelja Erdut – Dalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.