(FOTO) Otvorena izložba ‘Crkve u staroj jezgri grada Splita’ u Galeriji Muzeja grada Splita

Split, 3.05.2019 - Otvorenje izložbe "Crkve u staroj jezgri grada Splita" održano je u Galeriji Muzeja Grada Splita. foto. HINA/ Mario Strmotić/ ms

Izložba “Crkve u staroj jezgri grada Splita”, na kojoj su predstavljeni fotografski snimci 25 crkava i kapela izgrađenih i adaptiranih unutar splitskih baroknih bedema od ranog srednjeg vijeka do novovjekog razdoblja, te osam kamenih ulomaka koji su bili dio liturgijskog namještaja u tim crkvama, otvorena je u petak u Galeriji Muzeja grada Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poticaj za realizaciju ove izložbe je i ovogodišnje obilježavanje 40. godišnjice uvrštavanja povijesne jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom u UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine.

Zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš podsjetila je kako se ova izložba, na kojoj je predstavljen i zvonik katedrale Sv. Duje, otvara pred skorašnji Dan grad Splita, blagdan Sv. Duje koji se slavi 7. svibnja.

“Zvonik našega nebeskog zaštitnika najprepoznatljiviji je simbol Splita, a sakralnog je karaktera,” istaknula je Hrgović-Tomaš. Dodala je kako su sve druge crkve i kapele predstavljene na ovoj izložbi imale svoju ulogu u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo istaknula je kako ova izložba ima nemjerljivu vrijednost. “Na izložbi je sve o crkvama koje su prenamijenjene ili u nekoj drugoj funkciji, ali su u memoriji i odslikavaju proces trajnih promjena Splita koji je od antičke baštine postao suvremeno gradsko urbano okupljalište,” rekle je Brekalo.

Istaknula je kako je bila iznenađena kada je vidjela koliko je crkava bilo u Splitu od kojih su neke gotovo zaboravljene, te zbog toga ova izložba ima veću važnost. Na izložbi je predstavljeno i osam kamenih ulomaka koji su bili dio liturgijskog namještaja crkava predstavljenih izložbom.

“Radi se o kamenim ulomcima koji su otkriveni tijekom arheološkog istraživanja unutar i izvan antičke jezgre, a danas se čuvaju u podrumima Dioklecijanove palače i po prvi puta ih predstavljam javnosti nakon gotovo pola stoljeća,” rekla je kustosica Muzeja grada Splita Vedrana Supan, koja je jedna i od autorica ove izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je posebice spomenula izloženi “ulomak oltarne ograde iz 9. stoljeća”, koji je, kako je rekla, vjerojatno pripadao liturgijskom namještaju ranosrednjovjekovne crkve Sv. Nikole de Sdoria.

“Njegova začelna strana poslužila je u novovjekovnom razdoblju za izradu jedne stranice okvira grobnice u crkvi sv. Klare,” objasnila je kustosica Supan.

Muzejska pedagoginja i autorica izložbe Marija Plazibat istaknula je kako je poseban motiv za organizaciju izložbe pronađen u želji da “širu javnost upoznamo s bogatom sakralnom baštinom u splitskoj gradskoj jezgri”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svaki od pronađenih sakralnih objekata ima svoju osebujnu priču”, dodala je.

zložba “Crkve u staroj jezgri grada Splita” nastala je u suradnju Muzeja grada s Turističko-ugostiteljskom školom u Splitu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.