(FOTO) Otvorena izložba ‘Marin Getaldić – pogled u novo doba’: ‘Getaldićeva djela imaju bogat odjek u novovjekoj prirodoznanstvenoj literaturi’

Foto: Fah

Izložba Marijane Borić u povodu 450. godišnjice rođenja hrvatskoga znanstvenika “Marin Getaldić – pogled u novo doba” otvorena je u utorak u Strossmayerovoj galeriji starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, koji je naglasio kako je u godini 450. obljetnice rođenja velikoga hrvatskoga matematičara i fizičara, u HAZU pripremljena izložba dio aktivnosti projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu voditeljice Marijane Borić.

Izložba, istaknuo je, ima edukativno-interaktivni karakter i sveobuhvatno prikazuje život i djela velikog Dubrovčanina, kao i njegov doprinos razvoju matematike i fizike, te utemeljenju moderne znanosti.

Da bi sadržaj izložbe bio zanimljiv širem krugu građana, a ne samo znanstvenim krugovima, ona uz edukativni dio sadrži multimedijalne i interaktivne sadržaje, kao i umjetnički postav nadahnut Marinom Getaldićem, napomenuo je Kusić dodavši kako su izloženi pretisci njegovih djela, izdanja svih Getaldićevih djela u digitalnom obliku, instrumenti iz područja kojima se posebno bavio, te umjetnička djela nadahnuta Getaldićem koja su nastala povodom ove izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je posebni dio postava namijenjen edukaciji i radu s mladima. “Za njih je na izložbi pripremljen multimedijalni program, pomoću kojeg uz igru mogu učiti o Getaldiću i tako razvijati interes za znanost i baštinu”, rekao je dodavši kako posjetitelji uz sedam Getaldićevih djela predstavljenih u tiskanom i digitalnom obliku, mogu vidjeti znanstvenu, stručnu i popularnu literaturu o velikom matematičaru.

Po riječima autorice Marijane Borić, Getaldić je smatrao matematiku znanošću koja najpreciznije opisuje svijet. Vjeruje u primjenu pokusa, kao praktičnog aspekta znanosti, kojeg potom treba matematički provjeriti i dokazati”, rekla je dodavši kako je s Galilejem izmjenjivao tiskane radove.

Dopisivao se, naglasila je, i s najuglednijim matematičarima iz kruga rimskih isusovaca – Christoforom Claviusom i Christoforom Grienbergerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paul Guldin nagovarao ga je da bude priređivač Vièteovih sabranih djela, napomenula je dodavši kako je Getaldić bio obnovitelj tvrđave Pozvizd, najviše utvrde u fortifikacijskom sustavu Malog Stona (1604.).

Potaknut Vièteovim radom, istaknula je, objavio je restauracije dvaju zagubljenih spisa grčkog matematičara Apolonija iz Perge “O dodirima” i “O nagibima”.

Ocijenila je kako Getaldićeva djela imaju bogat odjek u novovjekoj prirodoznanstvenoj literaturi te podsjetila kako su njegove doprinose koristili mnogi znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Getaldić je, istaknula je, svoja najvažnija djela – “Zbirku različitih zadataka” i “O matematičkoj analizi i sintezi”započeo u isto vrijeme s namjerom da u prvom koristi metode antičke matematike, a u drugom simboličku algebru primijenjenu na raznorodnoj građi.

Ocijenila je kako je njegova knjiga “O matematičkoj analizi i sintezi”, prvi cjelovit priručnik nove algebarske analize te dodala kako je ona posve inovativna u svojim metodama.

Smatra kako je primjenom algebarske metode na geometrijske probleme ostvario izvanredne rezultate i približio se utemeljenju analitičke geometrije.

Marin Getaldić (Marino Ghetaldi, Marinus Ghetaldus), najistaknutiji hrvatski matematičar i fizičar na prijelazu iz XVI. u XVII. stoljeće. Rođen je 2. listopada 1568. u dubrovačkoj plemićkoj obitelji, kojoj se rodoslovlje može pratiti od druge polovice XIII. stoljeća. Preminuo je 8. travnja 1626. u Dubrovniku. Školovao se u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dvadesetogodišnjak primljen je u Veliko vijeće Dubrovačke Republike. Važan preokret u Getaldićevu životu nastaje 1595., kada s Marinom Gučetićem putuje u London da bi pomogao u sređivanju ostavštine Nikole Gučetića. Presudne poticaje za bavljenje znanošću dobio je za vrijeme studijskoga boravka u europskim znanstvenim središtima i u susretima sa znanstvenicima (Michel Coignet u Antwerpenu, François Viète i Alexandar Anderson u Parizu, Galileo Galilei u Padovi). Getaldić se u Parizu 1600. susreće s Vièteovom algebarskom metodom.

Nakon povratka u Dubrovnik 1601. nastavlja s eksperimentalnim radom započetim u Europi. Tiska u Rimu 1603. prva djela: “Neki stavci o paraboli”, gdje potaknut optičkim pokusima provodi matematičko istraživanje svojstava parabole, i “Prošireni Arhimed”, fizikalno djelo o relativnim omjerima težina, sistematizirano u teoreme, probleme i tablice s rezultatima mjerenja vlastitom hidrostatskom vagom, što je rani primjer novovjekovnog, eksperimentalno utemeljenog i matematiziranog pristupa istraživanju prirodnih znanost.

Izložba “Marin Getaldić – pogled u novo doba” otvorena je do 15. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.