(FOTO) Papa u Madagaskaru: ‘Zemlja koju je Bog obećao svojem narodu’

epa07825023 Pope Francis (L) is greeted by nuns during his visit at the Discalced Carmelite Nuns monastery in Antananarivo, Madagascar, in Antananarivo, Madagascar, 07 September 2019. Pope Francis is on a three-nation trip to Mozambique, Madagascar and Mauritius from 04 to 10 September 2019. EPA/LUCA ZENNARO

Papa Franjo nalazi se na svom 31. apostolskom putovanju izvan Italije na kojem će posjetiti tri zemlje jugoistočne Afrike: Mozambik, Madagaskar i Mauricijus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je posjetio Mozambik, danas je na Madagaskaru, koji je pod snažnim utjecajem klimatskih promjena, a usto je teško pogođen siromaštvom i sukobima. Upravo su te teme u središtu papina posjeta ovim zemljama.

“Povijest Madagaskara katkad me podsjeća na putovanje u zemlju koju je Bog obećao svojem narodu. I put prema toj zemlji bio je pravedan. Nažalost, na putu su se pojavili problemi zbog kojih smo izgubili nadu. Ali sada kada ste vi ovdje, ne smijemo odustati od naše obećane zemlje”, kaže Andry Rajoelina, predsjednik Madagaskara.

Sveti Otac u svojem obraćanju osudio je profitere te poziva državna tijela na konkretne mjere, odmah i sada, prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema tog pravog ekološkog i ljudskog pristupa očuvanju okoliša bez prave socijalne i ljudske pravde. Svima je nama cilj očuvati Zemlju i njezina dobra te je ostaviti u naslijeđe budućim naraštajima”, objašnjava papa Franjo.

No problem je u tome što Madagaskar, ako se nastavi ovakva sječa šuma, neće imati što ostaviti svojim stanovnicima. Već danas se vide teške posljedice.

“Glad vlada gotovo na svakome koraku. Hrane je sve manje, prisiljeni smo jesti kaktuse. Jedino nam je preostalo da prodamo zemlju, ali cijene nisu bile nikada niže”, ističe Sonlinde Nathaly, farmerica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj maloj nadi da će borba protiv profita biti uspješna svoj obol dao je i papa Franjo. Posadio je mladicu baobaba simbola otoka, u želji da izraste u drvo koje nikada neće biti posječeno.

U katedrali Bezgrešnoga začeća u četvrti Renivohitra u Antananarivu papa Franjo susreo se u subotu 7. rujna s madagaskarskim biskupima.

“Svećenici u vama trebaju pronaći uvijek raspoložive očeve koji znaju ohrabriti i poduprijeti, sposobne cijeniti napore i popratiti mogući napredak. Pastir je poput golmana u nogometnoj momčadi; hvata loptu tamo gdje mu je dobace; zna se kretati, zna prihvatiti stvarnost kakva ona jest”, rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i žurnu potrebu pratnje i razlučivanja, posebice što se tiče zvanja za posvećeni život i svećeništvo. Bitno je zajamčiti autentičnost tih zvanja, napomenuo je, te istaknuo zadovoljstvo uloženim naporima kako bi se zajamčila formacija istinskih i svetih radnika. Ta se nastojanja trebaju proširiti i na laike koji su također pozvani raditi velikodušno i odgovorno, kazao je papa Franjo te na kraju istaknuo pastoralne izazove zaštite okoliša i problem imigracije, koji zahtijevaju zajedničko razmišljanje i djelovanje, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.