(FOTO) Pionir regenerativne medicine prof. dr. sc. Anthony Atala održao predavanje u HAZU

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u četvrtak 9. lipnja predavanje na temu Regenerative Medicine: New Approaches to Healthcare održao je prof. dr. sc. Anthony Atala, utemeljitelj regenerativne medicine koji je sa svojim timom 2001. prvi proizveo u laboratoriju uzgojen organ (mokraćni mjehur), koji više od 15 godina normalno funkcionira u pacijentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jednom od najutjecajnijih američkih liječnika i znanstvenika, direktoru Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forest (Wake Forest Institute for Regenerative Medicine) i redovitom profesoru urologije na Sveučilištu Wake Forest. U. S. News & World Report uvrstio ga je među 14 osoba koje su najviše pridonijele progresu medicinskih znanosti 21. stoljeća.

Prof. dr. sc. Atala urednik je niza znanstvenih časopisa (Stem Cells-Translational Medicine, Current Stem Cell Research and Therapy, Therapeutic Advances in Urology) i sudjeluje u radu 17 uredničkih odbora prestižnih znanstvenih časopisa. Niz godina radio je na Sveučilištu Harvard (Children’s Hospital Boston).

Dobitnik je najvažnijih priznanja u SAD-u, poput nagrade Kongresa SAD-a (Christopher Columbus Fundation Award), najprestižnije nagrade u SAD-u za inovacije (Edison Science/Medical Award), te nagrade Samuel D. Gross Prize koju svakih pet godina dodjeljuje Kirurška akademija Philadelphije (Philadelphia Academy of Surgery) za najuspješnijeg američkog kirurga/znanstvenika u SAD-u).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Atalinim riječima, za razliku od presađivanja organa od donora, kod regenerativne medicine organi se rade u laboratoriju od tkiva samog pacijenta pa nema opasnosti od odbacivanja.

Količina tkiva koja se uzima kao uzorak manja je od poštanske marke i uzgaja se na modelu rađenom 3 D printerom te se na koncu ugrađuje u pacijenta. Najmanje kompleksan organ za regeneraciju je koža jer se sastoji većinom od samo jedne vrste stanica, zatim slijede krvne žile i drugi cjevasti organi poput dušnika a najkompliciranija je izrada jetre, bubrega, srca i pluća”, rekao je prof. dr. sc. Atala.

Kako je u uvodnom govoru kazao predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, regenerativna medicina je futurističko područje i dokaz nezaostavljivog napretka medicine, a o uspjesima prof. dr. sc. Atale i njegovog tima govorio je i predsjednik Međunarodnoga društva primijenjenih bioloških znanosti (International Society for Applied Biological Sciences – ISABS) prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.