(FOTO) Predstavljena knjiga “Crkva hrvatskih mučenika – Od ideje do ostvarenja”

Predstavljanje knjige biskupa Mile Bogovića i prof. Ante Bežana „Crkva hrvatskih mučenika – Od ideje do ostvarenja” održano je u petak 4. studenoga u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili sisački biskup Vlado Košić, recenzent prof. Milan Bešlić te autori biskup Mile Bogović i prof. Ante Bežen, a na kraju o hrvatskom martirologiju na području Sisačke biskupije progovorio je dr. sc. Mile Marinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku je sve okupljene i goste pozdravio domaći biskup Vlado Košić istaknuvši kako mi u Sisačkoj biskupiji možemo puno naučiti od biskupa Bogovića. „To je prije svega upornost u zastupanju nacionalnih interesa, promicanje istine i organiziranje naroda da se okuplja, da vjeruje i produbljuje svoje temelje i svoju istinu, jer je samo na istini moguće graditi budućnost. Ovih smo dana bili svjedoci prisjećanja na stradale u Hudoj jami gdje je od 3000 žrtava većinom Hrvata, 800 žrtava pronađenih u prvom djelu, pokopano na mariborskom groblju. Među njima velik je broj neidentificiranih žrtava i pozdravljam ideju biskupa Bogovića da u kripti crkve na Udbini bude kosturnica za sve te naše ljude stradale po Hrvatskoj, Sloveniji i BiH. Daj Bože da se ta ideja ostvari“.

Recenzent Milan Bešlić istaknuo je da je Crkva hrvatskih mučenika na Udbini arhitektonsko, umjetničko i kiparsko remek djelo ljubavi koje je biskup Bogović izgradio sa svojim suradnicima. „Kada govorimo o Crkvi hrvatskih mučenika važno je reći da govorimo i o jednom velikom vjerniku, biskupu Mili Bogoviću, koji je svojom vjerom tu crkvu nosio u sebi kao stvaranost. Upravo je ta njegova vjera i bila pokretačka energija koja ga je poticala i stalno pratila da ustraje u svome naumu“, rekao je Bešlić te dodao kako je ova knjiga utemeljena na znanstvenoj strukturi te sabire sve bitne činjenice o realizaciji projekta CHM.

Autor Ante Bežen je istaknuo kako je Crkva hrvatskih mučenika nacionalni projekt koji je podignut u ličkoj pustoši, ali pustoši koja za Hrvatsku znači jako mnogo. „Lika je tu na sredini, spaja jug i sjever i iznimno je strateški važna za Hrvate. Tu činjenicu upravo je prepoznala Katolička Crkva kada je nakon Domovinskog rata i osnovala Gospićko-senjsku biskupiju. Sama Crkva hrvatskih mučenika nosi veliku vjersku i nacionalnu simboliku u smislu duhovnog preporoda koji je njome iniciran, a on se temelji na ideji zahvalnosti žrtvama i mučenicima za slobodu tijekom cijele naše povijesti“, ustvrdio je autor te dodao kako knjiga na 440 stranica i jedanaest poglavlja kroz brojnu fotodokumentaciju prati rađanje i tijek izgradnje Crkve hrvatskih mučenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup u miru Mile Bogović je rekao kako je Crkva hrvatskih mučenika možda i završena, ali kako ideja koja se krije iza nje nije se još do kraja realizirala. “Godinama sam s arheolozima i povjesničarima hodao Likom i nisam nailazio na nikakvoga spomena niti obilježja o našoj narodnoj tragediji na Krbavskom polju. Tada smo odlučili, kad se stvore povoljne okolnosti, da će na tom polju označiti taj tragični povijesni događaj, ali i učinit javnu zahvalu svima onima koji su kroz stoljeća dali život da bismo mi danas bili slobodni. Zadaća je ovoga naraštaja da bogatu memoriju iz povijesti svoga naroda prenese naraštaju koji dolazi“. Biskup je i pozvao sve na izgradnju zajedničkoga „hrvatskog groba“ u kripti Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, u koji bi bile položene kosti svih hrvatskih mučenika, a između ostalog i onih iz Hude jame.

Na kraju se okupljenima obratio i povjerenik za hrvatski martirologij Sisačke biskupije Mile Marinčić koji je izvijestio kako su do sada obrađeni popisi žrtava Drugog svjetskog rata i poraća iz otprilike trećine župa Biskupije i kako će prema procjeni konačni popis imati između dvanaest i petnaest tisuća imena. Marinčić je i upozorio kako taj popis ne treba miješati s četrdeset tisuća žrtava na području Biskupije koje se nalaze u masovnim grobnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.