(FOTO) Predstavljena knjiga Wollfyja Krašića ‘Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija’: ‘Od izuzetnog interesa za historiografiju’

Foto: Fah

Knjiga Wollfyja Krašića “Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija” predstavljena je u petak na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu su predstavili predsjednik uprave Školske knjige Ante Žužul, recenzent Ivo Banac i autor Wollfy Krašić.

Banac je istaknuo kako je tema knjige iznimno znanstveno relevantna jer obrađuje dosad slabo ili nedovoljno obrađeno pitanje odnosa između hrvatske političke emigracije i hrvatskog proljeća u socijalističkoj Jugoslaviji.

Ona je istodobno uvid u složene probleme unutar slojevite i rasute hrvatske emigrantske organizacije te jednako tako i dubinski prikaz svih neuralgičnih točaka u hrvatskoj političkoj i društvenoj povijesti druge polovice 1960-ih i početka 1970-ih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako zahvaća duboko u problem osjetljivosti i solidarnosti između različitih protagonista političkih previranja u Hrvatskoj u vrijeme reformnih zbivanja kasnih šezdesetih godina prošloga stoljeća i njegovih recepcija među hrvatskim emigrantima u Europi i svijetu.

Po Bančevim riječima knjiga može biti poticajna i za istraživanje raznih drugih tema koja proizlaze iz istraživanja u ovoj knjizi. To su, naglasio je, povijest hrvatske emigracije, hrvatska politička povijest u socijalističkoj Jugoslaviji, istraživanja biografija hrvatskih emigranata i sl.

“Knjiga je od izuzetnog interesa za historiografiju, ali i za sve koje zanima hrvatska povijest 20. stoljeća”, rekao je dodavši kako Krašić navodi sve potrebne potankosti u ovoj raznovrsnosti – kako bi objasnio suvislost položaja emigracije u jugoslavenskoj politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor tumači zbivanja, istaknuo je, u zemlji i emigraciji sa stajališta historiografije i emigrantske publicistike. Knjiga je izvrsno planirana i napisana, napomenuo je Banac dodavši kako gotovo nema odlomka bez znanstvena izazova.

Krašić je istaknuo kako mu je cilj bio propitati tezu koja tvrdi kako je hrvatska politička emigracija, nastala nakon Drugog svjetskog rata, bila međusobno zavađena i suprotstavljena, odsječena od domovine i kako je najvećim dijelom razmišljala u prijeratnim i ratnim kategorijama te kao takva bila nesposobna za političku evoluciju sukladno promjenama u svijetu i domovini.

Knjiga “Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija” (455 str.) podijeljena je na osam poglavlja – hrvatska politička emigracija od kraja Drugog rata do sredine sedamdesetih godina, ideja o hrvatskom miru, ocjene i stajališta emigracije o hrvatskom reformskom pokretu, Hrvatski oslobodilački pokret, HSS, Hrvatski narodni odbor, Hrvatska republikanska stranka, Bugojno kao odgovor na Karađorđevo, slom hrvatskog reformskog pokreta, veze emigranata s pojedincima i ustanovama te historiografske i memoarske ocjene reformskoga pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu je objavila Školska knjiga.

Wollfy Krašić rođen je 1988. u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.