(FOTO) Proslava 330. obljetnica proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske

Foto: Bernard Čović/Glas Koncila

Euharistijskim slavljem koje je u subotu 10. lipnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić obilježena je središnja proslava Godine svetog Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Na svečanoj proslavi Godine, koju je na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka proglasio kardinal Bozanić kao spomen na 330. obljetnicu odluke tadašnjeg Hrvatskog sabora da zaručnik Blažene Djevice Marije bude postavljen za zaštitnika Kraljevstva Hrvatske, okupili su se hodočasnici iz cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije početka euharistijskog slavlja, okupljene je pozdravio rektor Svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml., izražavajući dobrodošlicu svim hodočasnicima zaštitniku naše domovine.

Homiliju u euharistijskom slavlju izrekao je predvoditelj slavlja, kardinal Bozanić, koji je podsjetio na povijesne okolnosti u kojima je donesena odluka Hrvatskog sabora da posveti Hrvatsku posebnom zagovoru sv. Josipa, kada su zemlju nagrizali socijalni i politički problemi. Istaknuo je Kardinal da svetog Josipa naš hrvatski vjernički puk od davnina časti s posebnom ljubavlju, da mu se s pouzdanjem utječe u svojim potrebama te da moli njegov zagovor i zaštitu u radostima i teškoćama obiteljskog i društvenog života.

Naš narod pjesmom rado moli zaziv: „Josipe, o oče sveti, čuvaj kuću i posveti. Sva obitelj da se složi, ljubav sveta da se množi“. U toj je molbi sadržana čežnja za očuvanjem blaga koje nam je Bog podario po domu i Domovini, od svetosti do zajedništva i sloge u ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato i danas, ovdje u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, posebno molimo za naše obitelji i za hrvatsku Domovinu, u zahvalnosti prema svima koji su se u prošlosti, a posebno u Domovinskome ratu, za nju žrtvovali – rekao je Kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.