(FOTO) Proslavljen titular župe Zrin

Foto: Sisačka biskupija

U petak, 3. svibnja proslavljen je blagdan Našašća Sv. Križa, titular porušene župe u Zrinu u kojoj više od 75 godina ne živi ni jedan katolik. U rujnu 1943. partizanski ‘osloboditelji’ su porušili Zrin, njegove žitelje pobili i prognali a župnu crkvu srušili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prigodom, misno slavlje predvodio je mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije i ravnatelj Zaklade za gradnju crkvu u Zrinu u zajedništvu s mjesnim župnikom vlč. Stjepanom Filipcem. Misnom slavlju nazočilo je i tridesetak vjernika koji su došli s raznih strana među kojima su bili i podupiratelji gradnje zrinske spomen-crkve te izvođač radova g. Davor Vrbanek.

9. rujna 1943. Zrin – partizanski masakr je preživjelo samo 16 muškaraca Hrvata starijih od 18 godina…

U prigodnoj je propovijedi mons. Cvitkušić rekao da se današnjim blagdanom od davnih dana iskazivala počast Svetom Križu koga je u Jeruzalemu u 4. stoljeću pronašla sveta Jelena, majka cara Konstantina. Po propovjednikovim riječima mi ne častimo samo drvo na kojem je Krist bio raspet, nego iskazujemo zahvalnost njemu koji je za nas umro na križu. „Križ je simbol Božje ljubavi prema svakome od nas i zato nam je on svet“, poručio je mons. Cvitkušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO) Damir Borovčak povodom 75. obljetnice komunističkog pokolja u Zrinu: ‘Politika se nikada nije glasno zgrozila nad počinjenim zločinima’

Nakon misnoga slavlja druženje se nastavilo uz razgovor i okrijepu na posjedu obitelji Petanjak, a bilo je riječi i o pojedinostima vezanim uz gradnju zrinske spomen-crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.