(FOTO) U srijedu početak glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara: Povratak slavnog Miše Majskog

Foto: narod.hr

Jedan od najvećih živućih violončelista na svijetu Miša Majski uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem mo. Pier Carla Orizia, otvorit će glazbeni program 69. Dubrovačkih ljetnih igara koncertom u srijedu, 11. srpnja u 22:00 sata ispred Crkve sv. Vlaha. Program koncerta čini slavenski krug skladatelja u koji su uvrštena dva češka, Smetana i Dvořák te jedan hrvatski skladatelj, Jakov Gotovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miša Majski glazbenik je svjetskog glasa i, kako sam za sebe kaže, građanin svijeta. Redovito nastupa na većini najprestižnijih međunarodnih festivala, a surađivao je s renomiranim dirigentima kao što su Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim ili Valery Gergiev, dok su među njegovim partnerima na glazbenoj sceni bili Martha Argerich, Lang Lang, Gidon Kremer, Vadim Repin, Joshua Bell te brojni drugi poznati glazbenici. Jedan od njegovih učitelja, veliki Mstislav Rostropovich, opisao ga je svojedobno kao jednog ”od najistaknutijih talenata mlađe generacije violončelista” čije je ”muziciranje spoj poezije, čudesne suptilnosti, snažnog temperamenta i savršene tehnike”. Mjesto prvoga solista u nizu ovogodišnjih koncerata opravdava poseban odnos Maiskog i Dubrovnika. Nastup slavnog violončelista može se okarakterizirati kao povratnički koncert u grad u kojem je uz nekoliko nastupa na Ljetnim igrama (2001. i 2002.), između 2000. i 2012. svake godine održao nastup na festivalu komorne glazbe “Julian Rachlin i prijatelji”. Uz Zagrebačku filharmoniju, koja je istinski promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu, stoga i čest te rado viđen gost na Dubrovačkim ljetnim igrama, Miša Majski izvest će trostavačni Koncert za violončelo i orkestar u h-molu Antonína Dvořáka. Iako je skladatelj ovaj Koncert stvarao tijekom boravka u SAD-u, u njemu je, za razliku od ostalih kompozicija nastalih u tom razdoblju, malo američkog utjecaja, a više skladateljeve nostalgije za češkim domom.

Maestro Pier Carlo Orizio dirigirao je najvećim europskim orkestrima i surađivao s legendarnim umjetnicima. U Kini je obnašao dužnost umjetničkog direktora Međunarodnog pijanističkog festivala u Pekingu, da bi zatim s Lucom Ranierijem osnovao Filharmonijski orkestar međunarodnog pijanističkog festivala Brescije i Bergama, a od 2002. godine radi i kao profesor orkestralne prakse na konzervatoriju u Veroni.

Uz Dvořáka, na programu koncerta je najuspjelije orkestralno djelo Jakova Gotovca- Simfonijsko kolo – ujedno jedna od najpopularnijih i najizvođenijih skladbi hrvatske literature za simfonijski orkestar uopće. Poput Gotovca u Hrvatskoj, Bedřich Smetana smatra se najvećim predstavnikom nacionalnog smjera u povijesti češke glazbe. Iz grandioznog ciklusa Moja domovina u program ovog koncerta uvrštena je simfonijska pjesma Vltava koja opisuje tijek istoimene rijeke kroz popularnu glavnu temu i slikovit programski sadržaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaznice za koncert mogu se kupiti preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, HTZ, TZ grada Dubrovnika te brojni sponzori i donatori: Mastercard, ALH, HEP, Tele2, OTP banka, Ford, Zračna luka Dubrovnik, Croatia osiguranje, Kraš i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.