(FOTO) Tisuće kanadskih Hrvata dočekalo hrvatske branitelje i vukovarskog gradonačelnika Penavu

Foto: Narod.hr

Krajem studenog se u srcima iseljenih Hrvata u Kanadi i njihovih sinova i kćeri ponovno razgorila vatra koju bi svaki čovjek trebao nositi i održavati u svome srcu, a to je ljubav prema domovini. Dostojanstveno žalovanje i počast odana svim živim i mrtvim herojima obrambenog Domovinskog rata i svim žrtvama – a naročito onima poginulima u Vukovarskoj bitki – te ljubav i ponos, postali su opipljivi dok se tisućama prizivalo u svijest da su dio našeg jednog nacionalnog bića koje je mnogo propatilo i podnijelo brojne žrtve da bismo mi danas bili slobodni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održano je više zajedničkih skupova na kojem su Hrvati, okupivši se u spomen na žrtve Vukovara i Domovinskog rata, odali duboko priznanje hrvatskim braniteljima te iskazali dobrodošlicu gradonačelniku Vukovara g. Ivanu Penavi, te trojici hrvatskih branitelja – g. Damiru Plavšiću, g. Damiru Markušu Kutini i g. Viktorinu Juriću Paši.

> Predstava ‘Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku’: Prikaz agonije Grada heroja!

Budući da mnogi Hrvati koji žive u inozemstvu nemaju tako često prilike posjetiti Vukovar, a mnogi mlađi naraštaji nisu dovoljno upoznati sa žrtvom Vukovara, pokazalo se vrlo plodonosnim da u organizaciji Hrvatsko-kanadske gospodarske komore spomenuti gosti pođu na turneju Kanadom i održe glazbeno-scensku predstavu „Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Damir Plavšić: Naša djeca danas ne znaju nabrojiti niti dva heroja Domovinskog rata

Vukovar je simbol Domovinskog rata i otpora hrvatskog naroda velikosrpskom agresoru i odraz je višestoljetne borbe i težnje za vlastitom neovisnom državom. Oko 1800 branitelja koji su ga branili te više od 20.000 prognanih iz grada Vukovara znači da postoji isto toliko tisuća i tisuća tužnih priča od kojih mnoge neće nikad biti ispričane.
Mnoge će ipak biti zapamćene.

Predstava „Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“ u režiji dvojice dragovoljaca i sudionika vukovarske obrane Damira Markuša i Damira Plavšića kroz video, pripovijedanje i hrvatske folklorne pjesme i plesove ispričala je priče o obrani grada, hrabrosti i junaštvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zašto je Ministarstvo kulture odbilo otkup knjiga o obrani Vukovara?

Razni događaji na kojima je održana predstava i na kojima su se nazočnima obratili gradonačelnik Penava i heroji Plavšić, Markuš i Jurić Paša organizirani su u Mississaugi kod Toronta, Windsoru, Calgariju i Vancouveru, gdje su u hrvatskim župama slavljene i svete Mise za sve poginule branitelje i žrtve Domovinskog rata, a naročito Vukovara.
U Norvalu kod Toronta je u nedjelju 26. studenog fra Marko Puljić, župnik Hrvatskog franjevačkog središta Kraljice Mira, predslavio je svetu Misu u zajedništvu sa fra Jozom Grubišićem, župnim vikarom iste župe, te svećenicima iz okolnih hrvatskih župa mons. Ivanom Vukšićem i vlč. Tomislavom Kasićem, gradonačelnikom Penavom i gostima te s mnoštvom vjernika.

Nakon svete Mise oko 1000 ljudi okupilo se na svečanom ručku i nezaboravnom popodnevu u Mississaugi kod Toronta, gdje je odana počast Domovini te šutnjom i molitvom svim palim braniteljima, a upaljeno je i 1000 svijeća u znak sjećanja i poštovanja. Taj nezaboravni trenutak podsjetio je prisutne na jedinstvo koje je bilo potrebno da Hrvatska bude obranjena i oslobođena, jedinstvo koje nam je i danas tako potrebno. Prisutne je u duh predstave i cijelog popodnevnog događaja uveo svečanim riječima g. Ivan Grbešić, član upravnog odbora Hrvatsko-kanadske gospodarske komore. Nakon predstave, nazočnima se obratio gradonačelnik grada Vukovara te je između ostalog zahvalio Hrvatima Kanade za njihovu trajnu podršku te za pomoć za obnovu Vukovarskog vodotornja, a podijelio je i svoja iskustva i svjedočanstva o životu u Vukovaru danas. Dio svojih priča podijelili su s prisutnima i vukovarski heroji i vitezovi Damir Plavšić, Damir Markuš Kutina i Viktorin Jurić Paša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spoznaja da je mnogo mladih imalo priliku vidjeti ovu predstavu i saznati mnogo toga o žrtvi grada simbola budi nadu. U Mississaugi su sudjelovali i svečanosti doprinijeli Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Kralj Zvonimir, u Windsoru Kradinal A. Stepinac, u Calgariju Vila Velebita, Kardinal Stepinac i Klapa Lasta te u Vancouveru Hrvatski Vitezovi i Tamburaški orkestar Kardinal Stepinac, čiji veliki dio članstva čine upravo mladi i djeca.

Vukovar podsjeća svojom žrtvom i svojim nelijepim i strahotnim, ali osloboditeljskim i ponositim uspomenama da je Hrvatska nanovo rođena u obrambenom Domovinskom ratu, a da je Vukovar ugrađen u temelje hrvatske države. Lijepa li si, Hrvatsko! Svaka kap krvi i svaka suza doprinose tvojoj ljepoti i čine nas zahvalnima što pripadamo hrvatskom narodu.

Istoimenom Thompsonovom pjesmom, „Lijepa li si“, ova ljepota opjevana je među kanadskim Hrvatima među kojima će se dojmovi još dugo slijegati u zahvali Bogu, izvoru svakog mira; Crkvi koja je uvijek bila uz svoj narod; Vukovaru i svima koji su se ugradili svojom žrtvom u slobodu i neovisnost Hrvatske; i dragim gostima iz domovine, gradonačelniku Ivanu Penavi te herojima Plavšiću, Markušu i Jurić Paši.

vlč. Tomislav Kasić – Župnik
Župa Hrvatskih Mučenika – Mississauga (Kanada)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.