(FOTO, VIDEO) Blagdan Gospe Voćinske u Voćinu: Marijansko svetište koje zrači posebnom duhovnom snagom

Foto: Snimka zaslona

U srijedu, 21. kolovoza 2019. u svim župama Požeške biskupije slavi se blagdan Gospe Voćinske, a vjernici iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata hodočaste toga dana u Voćin.

U rano jutro, 20. kolovoza pješaci iz Davora, Nove Kapele i drugih dijelova Posavine krenuli su na hodočasnički put u Voćin.

Slike hodočasnika je podijelila i Požeška biskupija na svom Facebook profilu.

Po dolasku u Voćin u popodnevnim satima, u svečanoj procesiji ušli su u svetište te pjesmom i molitvom pozdravili Gospu Voćinsku.

Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević na otvorenom, nakon kojeg je uslijedila procesija s likom Gospe Voćinske.

Mjesto Voćin, podno sjeverne strane Papuka, nalazi se u zemljopisnom središtu Požeške biskupije između rijeke Save i Drave te je sa svojim svetištem Majke Božje postalo i njezino duhovno središte. Nakon oslobođenja Slavonije od Osmanlija Voćin je u 18. stoljeću privlačio mnoge Marijine štovatelje. Od 1886. pa nadalje iz Požege je 20. kolovoza polazila voćinska procesija pješaka s hodočasnicima iz Požeške doline i Posavine. U duhu druge polovice 19. stoljeća u Voćinu se gajila pobožnost prema Gospi Lurdskoj, čije se štovanje nastavilo i nakon II. svjetskog rata, prenosi Hrvatska katolička mreža.

Gospin kip zajedno s crkvom nestao je u ruševini 1991. No, Providnost je htjela da voćinski župnik Josip Martinac 1940. staru sliku voćinske Gospe, Majke od utočišta iz 18. stoljeća, pohrani u Dijecezanski muzej u Zagrebu. Ona je 21. kolovoza 1999. u procesiji pješaka iz Požege svečano vraćena u Voćin.

Na prvome biskupijskom euharistijskom kongresu prigodom proslave Godine velikog jubileja 24. rujna 2000. oko nje se sabralo mnoštvo od oko 25 tisuća vjernika iz Požeške biskupije. Za ovo slavlje pokraj srušene crkve uređen je kongresni prostor na otvorenom, koji otada trajno služi za liturgijska okupljanja hodočasnika.

Vjernici iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske pojedinačno ili u skupinama hodočaste Voćinskoj Gospi tijekom cijele godine. Redovito biskupijsko hodočašće djece održava se prve subote u mjesecu svibnju. Ovo najbrojnije dječje hodočašće u Hrvatskoj okupi do šest tisuća učenika osnovne škole.

Požeška biskupija hodočasti organizirano u dva dijela. Iz požeškoga i posavskog kraja kreću pješaci 20. kolovoza, prenoće u župi Stražeman, a potom 21. kolovoza nastavljaju put do Voćina gdje zajedno s pješacima iz Zapadne Slavonije, odnosno daruvarskog kraja i mnoštvom drugih hodočasnika, pristiglih autobusima i osobnim automobilima sudjeluju na večernjem slavlju sa svijećama u čast Gospe od utočišta. Iz slavonsko-podravskog dijela Biskupije brojni vjernici hodočaste početkom rujna, u subotu ili nedjelju nakon Male Gospe.

Svetište Gospe Voćinske zrači posebnom duhovnom snagom te ovdje hodočasnici po Marijinom zagovoru nalaze pomoć u životnim teškoćama i duhovni mir.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hkm