(FOTO) Više od tri stotine redovnica hodočastilo u Krašić, rodno mjesto kardinala Stepinca

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Više od tri stotine redovnica Zagrebačke nadbiskupije hodočastilo je u subotu u Krašić, rodnu župu i mjesto uzništva i smrti blaženog Alojzija Stepinca, središnji događaj hodočašća bilo je euharistijsko slavlje, koje je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o Krašiću kao školi otajstva života i kršćanskog i redovničkog poziva, kardinal je napomenuo kako su redovnice prisutne u životu Blaženika kao neodvojiva sastavnica njegova životnog puta, službe i mučeničkog svjedočanstva.

“Danas zahvaljujemo Gospodinu na daru redovnica koje su vjerno živjele svoj poziv, prateći molitvom, življenjem svoje karizme, blizinom i svekolikom pomoći kardinala Stepinca. Sigurni smo da blaženi Alojzije svojim blagoslovom prati redovnice i danas, pozivajući da se utječemo Gospodinu po njegovu zagovoru”, naglasio je kardinal Bozanić.

Redovnice su u Krašiću sudjelovale u pobožnosti križnog puta, nakon kojeg se sestra Marija Katarina Penić Sirak osvrnula na život bl. Alojzija Stepinca, s posebnim naglaskom na njegov odnos s redovničkim zajednicama u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Služavke Malog Isusa, koje su brinule o nadbiskupu Stepincu od dolaska u Krašić 1951. pa do smrti 1960. godine, bile su mu pomoć u svim potrebama.

U više navrata, nastavila je, Nadbiskupu su dolazile i sestre karmelićanke i kandidatice iz Brezovice, a kad ga je jednom prigodom posjetila vrhovna poglavarica Služavki Maloga Isusa s. Maristela Goić žaleći se da im vlasti žele oduzeti samostan Antunovac u Zagrebu, Stepinac je izjavio: „Ne dati se – ne popustiti! Neka vas bace, ako hoće na ulicu. Služavke ste Malog Isusa, a svi koji hoće pobožno služiti Kristu, trpjet će progonstvo!“

Svoj nagovor završila je željom da današnje redovničke zajednice resi duh jednostavnosti, poniznosti, požrtvovnosti i mira, kako je to Družbi Služavki Malog Isusa poželio blagopokojni kardinal Kuharić u pismu provincijalki prigodom smrti s. Honorate Matice – jedne od pet sestara koja je bila najviše uz nadbiskupa Stepinca u njegovoj bolesti, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.