(FOTO) Zagrebački salon posvećen primijenjenoj umjetnosti otvoren u Muzeju Mimara

Foto: fah

Zagrebački salon, čije se 52. izdanje održava na nekoliko zagrebačkih lokacija na temu “(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti”, otvoren je u četvrtak u Muzeju Mimara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoro stotinu izloženih djela ostvareno je u raznim medijima, od grafičkoga dizajna, instalacija, produkt-dizajna, multimedije do kostimografije, nakita do različitih graničnih likovnih i vizualnih disciplina.

Uz glavnu tematsku izložbu u Muzeju Mimara održavaju se dva prateća događanja – izložba projekata i ideja za revitalizaciju kompleksa dvorca Jakovlje te “ZS laboratorij” s djelima koja kontekstualiziraju primjenjivost primijenjenih umjetnosti, a u okviru kojega će se održati modna događanja, performansi, predavanja.

Ivana Bakal, ravnateljica Salona rekla je na otvorenju kako se na natječaj prijavilo se 111 autora i autorskih grupa s dvjestotinjak radova, a sedmeročlani žiri je odabrao 70 autora i autorskih grupa s 96 ostvarenja različitih likovnih disciplina, medija i poetskih izričaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je da će se, osim u “Mimari”, Salon održavati u Muzeju za umjetnost i obrt, Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, Dvorani Akademije dramskih umjetnosti u Frankopanskoj ulici, Galeriji ULUPUH te javnim prostorima – ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, na Cvjetnome trgu i kod dvorca Jakovlje.

Salon, koji se odavno afirmirao kao važna nacionalna izložba suvremenog stvaralaštva na području vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, ove će godine pokušati odgovoriti na pitanje snižava li primjenjivost umjetničku komponentu primijenjene umjetnosti.

“Unatoč tome što je 20. stoljeće poništilo podjelu na visoku i nisku umjetnost i što znamo povijest Bauhausa, i dalje postoje vrijednosne podjele”,ustvrdio je Nikola Albaneže, kustos i autor koncepta koji je osmislio središnju temu izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rad na ovoj izložbi mi je pokazao da su te granice dobrodošle kao poticaj umjetnicima da ih prelaze, no u žiriju smo se složili da je kvaliteta najvažniji vrijednosni kriterij za odabir radova”, dodao je.

Ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković-Bukovčan napomenula je kako izloženi radovi, objedinjeni središnjom temom, vode posjetitelje rukavcima svakodnevlja i svjedoče o dosezima suvremene vizualne umjetnosti.

“Salon uvijek iznova daje jasan podsjetnik na množinu mogućnosti, motiviranost umjetnika i poticajnost okružja”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salon, kojeg organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), zatvara se 28. listopada dodjelom nagrada najboljim radovima, promocijom kataloga i nastupom mezzospopranistice Dubravke Šeparović Mušović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.