(FOTO) Završeno Treće zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

„U Crkvi svatko izvršava svoj dio, zaređeni službenici, posvećene osobe i vjernici laici“, završne su riječi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića iz obraćanja na završetku Trećeg zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koje je održano u petak 31. ožujka i subotu 1. travnja 2017. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Drugoga dana zasjedanja, članovi Sinode izlagali su svoje intervente na temu Trećeg zasjedanja „Crkva zagrebačka u zajedništvu svoga poziva i poslanja“, a što uključuje šest podtema: ustroj Nadbiskupije, župa, obitelj, zaređeni službenici, posvećeni život i vjernici laici.

Zatim je održano glasovanje o prijedlozima (propozicijama) drugog tematskog područja „Crkva zagrebačka u slavljenju Kristova otajstva“.

Na temelju 142 interventa članova Sinode s Drugog zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, održanog 24. i 25. veljače 2017. godine, Povjerenstvo za drugo tematsko područje pripremilo je 56 prijedloga koja se tiču pitanja vezanih uz nedjeljnu euharistiju, sakramente, blagoslovine i pučke pobožnosti, sprovode, liturgijske službe te liturgijsku glazbu i arhitekturu.

O 56 prijedloga glasovalo je 188 članova Sinode. Članovi Sinode o svakom prijedlogu imali su mogućnost glasovati na način da na prigodnom obrascu zabilježe jednu od tri opcije: odobravam, ne odobravam, odobravam s pridržajem.

Članovi Sinode većinom su glasova prihvatili s odobravanjem 56 prijedloga.

O rezultatima glasovanja sinodsku skupštinu izvijestio je predsjednik komisije za provedbu glasovanja preč. Vjekoslav Meštrić. Izglasani prijedlozi predani su zagrebačkom Nadbiskupu koji ima zadatak pripremiti završni Dokument Sinode, tj. Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon glasovanja članovi Sinode su nastavili s izlaganjem svojih intervenata na temu trećeg zasjedanja „Crkva zagrebačka u zajedništvu svoga poziva i poslanja“.

Zasjedanje je završeno zajedničkom molitvom i blagoslovom. Sljedeće, Četvrto zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije održat će se u petak i subotu, 6. i 7. listopada 2017. godine na temu „Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.