(FOTO)U Sisku predstavljena knjiga Tihomira Dujmovića „Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995“

Foto: Sisačka biskupija

Predstavljanje knjige autora Tihomira Dujmovića „Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995“, održano je u četvrtak 11. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Andrija Hebrang i autor, a izabrane tekstove čitao je glumac Vinko Kraljević. Uz brojne Siščane te predstavnike društvenog i političkog života predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar, televizijski voditelj i kolumnist Tihomir Dujmović u svojoj najnovijoj knjizi na jednom mjestu donosi preciznu statistiku s imenima i prezimenima svih novinara koji su pisali i stvarali za vrijeme NDH, te se bavi progonom koji su oni doživjeli nakon 1945. godine, a koji nije zabilježen u povijesti svjetskog novinarstva. U drugom dijelu knjige autor analizira novinarstvo tijekom Hrvatskog proljeća i donosi detalje progona nakon kraha proljeća. Treći dio autor je posvetio pogibiji novinara u Domovinskom ratu, kojih je samo u prva četiri mjeseca rata ubijeno 18.

Govoreći o knjizi prof. Hebrang je rekao kako Dujmović njome pokazuje da je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji razotkriva komunističku vlast koja je uklanjala neistomišljenike, a i danas ima brojne sljedbenike „Današnji mediji u Hrvatskoj izniknuli su na sječi jedne generacije novinara koji su morali umrijeti da bi Jugoslavija i komunizam živjeli. U hrvatskim medijima lijevo-liberalni pokret stopio se s onima koji ne vole Hrvatsku državu te tako zajedno dominiraju našom medijskom scenom“, rekao je Hebrang te za primjer dao napade na predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović. „Kao primjer dominacije komunističkih kadrova u hrvatskim medijima moram posebno istaknuti bivše ravnatelje Hrvatske televizije. To su: Mirko Galić, Vanja Sutlić i Goran Radman, za kojega znamo da je za vrijeme Jugoslavije bio posljednji izvršni sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Hrvatski mediji pod paskom takvih osoba zatajili su najveći dio istine iz razdoblja komunizma. Prikrivanjem te istine mi do danas ne znamo koliko je pokojnika skriveno pod zemljom koje su komunisti pobili nakon Drugog svjetskog rata 1945. godine“.

Autor Tihomir Dujmović rekao je da je poticaj za ovu knjigu dobio od pokojnog novinara Josipa Grbelje i njegove knjige „Uništeni naraštaj – tragična sudbina novinara NDH“, a koja je u skraćenom obliku sastavni dio ove njegove nove knjige. „Po završetku Drugog svjetskog rata komunisti su evidentirali 330 novinara koji su pisali u vrijeme tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća u hrvatskim medijima. Od njih 330 evidentiranih, 38 je ubijeno, 101 dobio je trajnu zabranu pisanja, a 131 pobjegao je u inozemstvo, među kojima i Vinko Nikolić. Njih 45 je promijenilo profesiju, ali su bili stalno izvrgnuti pritiscima Udbe tako da su mnogima uništeni životi i oni su završili u alkoholizmu. Samo 27 novinara je dobilo licencu za rad. To znači da je čak 90 posto hrvatskih novinara nakon Drugog svjetskog rata likvidirano, protjerano, izgnano ili pobjeglo pred pomahnitalom komunističkom vlasti. U Hrvatskoj je 1945. ubijeno više novinara nego u Njemačkoj, Italiji i Japanu zajedno“, rekao je Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o stradanju novinara nakon sloma Hrvatskog proljeća Dujmović je iznio kako je 1972. godine 50 hrvatskih novinara osuđeno, a 172 su stavljena na crnu listu. „Nakon Drugog svjetskog rata i nakon Hrvatskog proljeća ukupno je na razne načine stradalo više od 500 novinara. Tako velika stradanja hrvatskih novinara pridonijela su tomu da danas u Hrvatskoj imamo medije sklone lijevoj opciji, jer su stradali oni koji su bili domoljubnog svjetonazora i to da je onaj omjer 90:10 lijevih i desnih novinara i medija, a koji je 1945. godine napravljen ‘kundakom’, još uvijek aktualan. Na žalost, ni stradanjima novinara u Domovinskom ratu nitko se nije sustavno bavio i koliko mi je poznato postoji samo jedna knjiga o tome. Malo je poznato da je u Domovinskom ratu ubijeno 18 novinara, a 130 ih je uhićeno, maltretirano, ranjavano“. Smisao knjige je da otvori jednu priču o kojoj se ništa ne zna, a to je način na koji se bivši sustav, za kojim postoji ta neka nostalgija u Hrvatskoj, odnosio prema novinarima. Mi smo svjetski rekorderi po odmazdi koju su novinari doživjeli. To je zastrašujući podatak koji govori o pravoj prirodi titoizma i govori do koje je razine titoizam mjerljiv sa staljinizmom. Ova je knjiga poziv da se istraživanje nastavi dalje“, zaključio je Dujmović.

Na kraju je gostima na dolasku i promicanju istine zahvalio domaćin biskup Košić. On je poručio kako sve dok postoje ljudi poput Dujmovića, postoji i nada da će se istina širiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.