Galeković: Koje protukatoličke filmove tijekom svibnja HAVC prikazuje u kinima diljem Hrvatske

HAVC
Montaža: Narod.hr, izvor: Narod.hr, snimka zaslona

Koje protukatoličke filmove tijekom svibnja HAVC prikazuje u kinima diljem Hrvatske
Tijekom ovog mjeseca HAVC organizira prikazivanje svojih filmova, u 72 kina, u 56 gradova, u kojima će na 480 projekcija biti prikazano 60 filmova. Naziv te akcije je: Mjesec našeg filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje izdvajamo najavljene filmove koji u većoj ili manjoj mjeri vrijeđaju vjerske osjećaje vjernika katolika: ”Svećenikova djeca”, ”Dnevnik Dijane Budisavljević”, ”Nun of your business”, ”Glas”.

”Svećenikova djeca”

Film ”Svećenikova djeca” duboko vrijeđa vjerske osjećaje vjernika. Izruguje se svećenicima, biskupima, Crkvi, ispovjedi. Ima tu i kako sa starijim svećenikom zatrudni maloljetnica koja se zbog toga ubije. I sve se to prikriva ispovjednom tajnom. Nakon gledanja tog filma nameće se samo jedno pitanje: bili se mogao snimiti film u kojem bi glavnu ulogu umjesto katoličkog svećenika imao rabin, muftija ili paroh. Svekolika javnost bi se digla protiv takvog filma.

>Za igrani film o gay partizanima, izvorno o gay braniteljima, država platila 4,3 milijuna kuna

”Dnevnik Dijane Budisavljević”

”Dnevnik Dijane Budisavljević” povjesničari su opisali kao povijesno nevjerodostojan. U njemu se pojavljuje i nadbiskup Stepinac koji je neodlučan u tome bi li pomogao u spašavanju djece s Kozare. A povijesna je činjenica da je upravo on značajno pomagao u zbrinjavanju te djece. Sufinancijer filma bio je i Filmski centar Srbije te se on počeo prikazivati istodobno u Srbiji i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Sedlar na premijeri filma o Tuđmanu prozvao Obuljen Koržinek: Njezinim radom mogao bi biti zadovoljan jedino Stipe Šuvar

”Nun of your business”

„Nun of your business“ je film o dvije časne sestre koje se u samostanu zaljubljuju te potom „razočarane Crkvom i seksualnim i psihičkim zlostavljanjem unutar institucije na dramatičan način donose odluku o napuštanju samostana i započinju zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka“ (citat je iz opisa sadržaja filma sa stranice HAVC-a). Film je oblikovan tako da se istakne kako su unutar samostana bile zlostavljane.

Glas

”Glas” je film o mladiću kojega majka upisuje u katoličku školu, u kojoj on producira bunt zbog ”agresivnog nametanja stupidnih vjerskih istina” (citat sa stranice HAVC-a), u koje on ne vjeruje i koje izruguje. Na film je utrošeno više milijuna kuna, a pravu kino distribuciju nije ni doživio. Sada ga HAVC na ovaj način želi nametnuti gledateljima.

Neki od najavljenih filmova obilježeni su učestalim psovanjem tijekom cijelog filma, primitivnim nasiljem i vulgarnostima te je mudrije izbjeći njihovo gledanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina preporuka i prijedlog roditeljima da povedu djecu pogledati Šegrta Hlapića i Koko i duhovi, naravno u gradovima u kojima će oni biti prikazani.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.