“Glas Koncila”: Razlozi nezadovoljstva vladajućom ekipom vidljivi su svima

Foto: Narod.hr

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru najnovijeg broja piše da su pravi razlozi za nezadovoljstvo sadašnjom vladajućom ekipom vidljivi svima jer gotovo svi osjećaju posljedice neuspješnosti njezina djelovanja: produbljivanje svekolike krize, nezaposlenost, osobito mladih, odljev sposobnih u inozemstvo, izostanak ozbiljnih investicija, nespremnost za nužni zaokret u gospodarstvu, ideologizacija državnih struktura i škola…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uredničkom komentaru “Postaje li Vlada spremna za promjene?” Ivan Miklenić smatra da doista nije neobično što ni jedna vlada u samostalnoj Hrvatskoj do sadašnje nije doživjela tako mnogo zahtjeva za ostavku, i to ne samo od opozicije, nego i od stručnjaka, sindikata, građana i brojnih analitičara kojima je na srcu opće dobro Hrvatske. Svi ti zahtjevi za ostavku zapravo su, kako dodaje, vapaji da se preuzme odgovornost i da se počne djelovati u smislu stvarnoga služenja općemu dobru čitavoga hrvatskoga društva.

“Predsjednik i članovi Vlade imaju formalno pravo ustrajati u svom mandatu i zadovoljiti se što imaju većinsku potporu u Hrvatskom saboru, no oni imaju etičku, političku i zakonsku obvezu služiti boljitku Hrvatske, a baš to im ne uspijeva”, upozorava Miklenić.

Bez želje za ulaženjem u unutarnje razloge za aktualnu minimalnu rekonstrukciju Vlade, komentator drži da se ne može prikriti nezadovoljstvo, čak i ogorčenost, što promjena nije zahvatila i resore koji su najvažniji za spašavanje i pokretanje gospodarstva o kojem ovisi gotovo sve u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gotovo svakom građaninu u Hrvatskoj jasno je da baš ti resori najviše zakazuju i da su posljedice nesnalaženja i neprimjerenoga djelovanja od ministarstava gospodarstva, poduzetništva i obrta te regionalnoga razvoja i fondova Europske unije do, osobito, Ministarstva poljoprivrede glavni razlog osiromašivanja sve većega broja hrvatskih građana”, tvrdi Miklenić.

Smatra zanimljivim kako propagatori, koji su svojevrsne produžene ruke sadašnje vladajuće skupine, u medijima za nedaće u Hrvatskoj optužuju društvo, čak i Katoličku Crkvu, jer da tobože Vlada želi strukturne reforme, ali su preveliki otpori.

“Hrvatsko društvo vapi za stvarnim reformama, Katolička Crkva uvijek je spremna poduprijeti svaku relevantnu inicijativu i akciju koja je stvarno u službi općega dobra i boljitka Hrvatske, ali takvih relevantnih inicijativa i reformskih akcija nema”, ističe komentator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je snažan dojam da se ova Vlada neprestano bavi perifernim i beznačajnim pitanjima, ili ponekad čak i bitnim pitanjima, ali redovito na čudan, iščašen način koji nužno izaziva kritike.

U pogledu posljednje promjene u Vladi, dolaskom novoga ministra obrazovanja, znanosti i športa, po Miklenićevoj ocjeni, donijela je i dugo očekivane i poželjne tonove na hrvatsku javnu i političku scenu.

“Bez ulaženja u stvarne nakane, mogućnosti i ovlasti novoga ministra, teško je oduprijeti se napasti da se pomisli da je to novi duh zapravo izazvan hitno potrebnim umivanjem koalicije pred javnošću jer parlamentarni izbori su, kako god bilo, sve bliži i bliži”, napominje u komentaru, dodajući da usprkos toj ozbiljnoj napasti, treba pozdraviti ministrov stav koji pokazuje otvorenost za razgovor i dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po komentatorovim riječima ako ministrovi prvi intervjui stvarno najavljuju prekid s dosadašnjim nasiljem koje je vršio prijašnji ministar, ako stvarno znače prekid prakse da se zakonodavstvo i škola žele zlorabiti za nametanje hrvatskom biću stranih i neprihvatljivih ideologija, onda je to izvor i znak velike nade za stvarno poštivanje u demokraciji legalne i legitimne pluralnosti u hrvatskom društvu kao i znak nade za stvarni boljitak hrvatskoga društva.

“Hrvatska je po broju stanovnika stvarno mala država i nedopustivo je da u njoj i dalje caruju tolike podjele”, stoji u zaključku komentara “Glasa Koncila”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.