Glas Koncila: Svetkovina Velike Gospe svojim porukama iznimno aktualna i u sadašnjem povijesnom času čitavoga hrvatskog naroda

Foto: Narod.hr

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru dvobroja piše da sadašnja pokoljenja hrvatskih katolika nastavljaju dugu tradiciju osobitoga štovanja Isusove majke Marije, što je osobito vidljivo svake godine o svetkovini Marijina uznesenja na nebo ili Velike Gospe, svetkovine koja je svojim porukama iznimno aktualna i u egzistencijalnim pitanjima u sadašnjem povijesnom času čitavoga hrvatskoga naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uredničkom komentaru “Rad i proslava” Ivan Miklenić napominje kako se relativno često mogu čuti kritike da Hrvati prerado i prečesto slave, da vole slavlja i da im nije žao i dublje posegnuti u džep samo da bi mogli slaviti.

“Potreba za slavljem je iskonska i svojstvena svim ljudima bez obzira na sve njihove različite pripadnosti, jer slavlje oživljava iskonsku slutnju da je svaki čovjek pozvan na potpuno ispunjenje u vječnoj sreći, vječnoj proslavi”, navodi u komentaru i dodaje da je svetkovina Velike Gospe upravo izvrstan primjer i model vječne i blistave proslave konkretnoga čovjeka.

“Marija, Isusova majka, žena i naravna članica ljudske zajednice, ispunila je svoje ljudsko i vjerničko poslanje i doživjela iznimnu proslavu te njezin život i njezina proslava postaju bitna poruka i nada svakomu čovjeku. Nije Isus slučajno, kako bilježe evanđelja, toliko govorio o gozbi i o pozivu na gozbu, već je smišljeno time u ljudima budio onaj iskonski poziv koji je u svakoga čovjeka usadio Stvoritelj stvarajući čovjeka kao sliku Božju”, napominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Miklenićevim riječima slavlja su iznimno važna jer veoma obogaćuju često sivu ljudsku svakodnevicu i podsjećaju ne samo na iskonski poziv na sreću, nego i na mogućnost da se ona ostvari.

“Stoga je važno njegovati što više i osobnih, crkvenih, obiteljskih, lokalnih, društvenih, državnih, narodnih i općeljudskih slavlja jer baš ona trajno podsjećaju svakoga čovjeka na njegovo iznimno dostojanstvo, na njegovu veličanstvenu perspektivu koja oslobađa svaku osobu od potpune zarobljenosti zemaljskim okvirima, materijalnim, bolestima, nesigurnostima, strahovima i beznađem. Ako je istina da pripadnici hrvatskoga naroda vole slaviti, onda to treba pohvaliti i potaknuti da se na svim razinama makar skromna slavlja još umnože, jer ona oslobađaju ljude da budu što jesu, da imaju samopouzdanja i da se hrabro suočavaju sa svim izazovima”, smatra komentator.

Kako dodaje svetkovina Velike Gospe svim kršćanskim vjernicima stavlja pred oči činjenicu da je Marija bila otvorena i vjerna Bogu te da je sve svoje ljudske potencijale stavila u službu Gospodara sveukupne stvarnosti i u tom duhu iz dana u dan djelovala pa je njezin život darovao čovječanstvu apsolutno najvažniji i najljepši plod – bogočovjeka Isusa Krista, Spasitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Marijin zemaljski život bio je ispunjen djelovanjem, radom, majčinskom skrbi – sve u neizmjernoj ljubavi prema Bogu Otcu, Isusu Kristu i Duhu Svetomu – pa je njezina proslava model svakomu čovjeku kako može ostvariti svoju proslavu”, tvrdi Miklenić, dodajući da je bezbroj načina kako suvremeni vjernici, primjereno svojim talentima, mogu, nasljedujući Mariju, postići svoju proslavu, a u ovom povijesnom času posebni je izazov primjereno djelovanje u društvu, u ljudskim neformalnim i formalnim zajednicama.

Po njegovim riječima svaki katolički vjernik u Hrvatskoj, koji smišljeno živi u trajnoj povezanosti s Kristom, ne će žaliti truda da unatoč svim sustavnim i smišljenim manipulacijama otkrije bitne odrednice stvarnosti kakva ona danas jest, jer to je preduvjet ispravnoga djelovanja u hrvatskom društvu.

“Takav katolik ne će nikada bježati od djelovanja, rada, napora usavršavanja da bi stvarno služio općemu dobru hrvatskoga društva. Djelovanje u trajnoj povezanosti s Bogom jamačno otvara svakom katoliku bezbrojne mogućnosti koje će, pošteno iskorištene, riješiti ne samo njegova egzistencijalna pitanja, nego i pitanja njegove obitelji i hrvatskoga društva. Poznavajući i prihvaćajući stvarnost kakva ona jest, svaki čovjek radeći, trudeći se i žrtvujući se, u povezanosti s Bogom, na sebi primjerenom području društvenoga života dat će dobre plodove, novu kvalitetu”, napominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da su u Hrvatskoj, unatoč svim sadašnjim zaprjekama, otvorena velika područja kreativnoga djelovanja kako u poljoprivrednoj proizvodnji, proizvodnji kvalitetne hrane, tako i u tehničkim proizvodnjama koje zahtijevaju inovacije koje su plod požrtvovnoga rada i talenta.

“Unatoč svim umjetnim ograničenjima, u Hrvatskoj su otvorena široka polja znanstvenom i stručnom radu, kreativnom doprinosu na svim područjima kulture i umjetnosti, uslužnih djelatnosti… Kao što je Marija savjesno djelovala u svojim prilikama i odgovorila na Božju volju u svom vremenu, tako je svaki katolički vjernik ponajprije pozvan na djelovanje, rad, davanje doprinosa i dobrih plodova upravo u sadašnjim okolnostima. Kao što je Marijino djelovanje neizmjerno obogatilo i oplemenilo čitavo čovječanstvo, tako će i pošteno djelovanje i požrtvovan rad svakoga vjernika oplemeniti i hrvatsko društvo, a ne će izostati ni proslava”, stoji u zaključku komentara “Glasa Koncila”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.