Glazbeni performans “Dream of life” predstava godine Teatra.hr

Nagrada za predstavu godine Teatar.hr na svečanoj dodjeli Nagrada publike tog portala za postignuća u izvedbenim umjetnostima u petak navečer u zagrebačkoj Tvornici kulture dodijeljena je predstavi “Dream of life” Senke Bulić i Ivice Buljana, dok su izvođačima godine proglašeni Edina Pličanić i Ozren Grabarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava-glazbeni performans “Dream of life” o umjetničkom iskustvu Patti Smith u produkciji Hotela Bulić proglašena je najboljom po izboru 37 posto publike u kategoriji u kojoj se biralo bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku.

Izvođačem godine publika je proglasila glumca Ozrena Grabarića, koji je u utrci za tu titulu s osvojenih 47 posto glasova nadmašio Guilhermea Gameira Alvesa, Dražena Čučeka, Krešimira Mikića i Stipu Kostanića.

Edina Pličanić izabrana je najboljom izvođačicom godine s 32 posto osvojenih glasova u konkurenciji u kojoj su još bile Senka Bulić, Sandra Lončarić Tankosić, Ivana Roščić i Nina Violić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Publika je glasovala u deset kategorija – od onih za najbolje predstave i izvođače, pa do kategorija osobe i skandala godine ili pak najprecjenjenije produkcije u sezoni. Nominirani su odabrani temeljem više od 34 tisuće glasova u prvom krugu glasovanja, dok se o pobjednicima odlučivalo on-line glasovanjem koje je zaključeno u podne u četvrtak, 20. studenog.

Nagrada publike u kategoriji redatelja/koreografa dodijeljena je Saši Božiću, dok je tekst “Žene u crvenom” Davora Spišića proglašen najboljim novim dramskim tekstom.

Festivalom godine proglašen je BITEF – Beogradski internacionalni teatarski festival, nezavisnim kazalištem godine zagrebački Hotel Bulić glumice Senke Bulić, a osoba godine po mišljenju 51 posto publike nedavno je preminula glumica Ana Karić, što su okupljeni pozdravili velikim aplauzom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu publike za najprecjenjeniju produkciju godine osvojila je opera “Aida” u produkciji Splitskog ljeta, redatelja Dražena Siriščevića, čiji je doživljaj publika ocijenila u golemom nesrazmjeru s njezinom medijskom i kritičkom recepcijom.

Na negativan način domaće izvedbene umjetnosti i sustav njihova funkcioniranja u protekloj je godini po mišljenju 39 posto publike ponajviše obilježio udio kulture u Državnom proračunu od 0,49 posto, što je tako proglašeno Skandalom godine.

Druženje domaćih kazalištaraca s publikom istovremeno je pružilo priliku za obilježavanje 15. rođendana najstarijeg neovisnog domaćeg portala u kulturi. Tim povodom, na svečanoj dodjeli jedinih domaćih nagrada za izvedbene umjetnosti o kojima odlučuje isključivo publika u Tvornici su u petak pjevali i svirali brojni kazalištarci povezani s glazbom i glazbenici povezani s kazalištem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod voditeljskom palicom novinara, rock-kritičara i glazbenika Ante Perkovića, koji je također zapjevao, uz glazbenu pratnju Tina Ostreša, Igora Pavlice, Duce Vranića, Nenada Sinkauza, Tene Novak Vincek, Stanka Kovačića i Roka Crnića, nastupili su, među ostalima, Remi iz Elementala, Senka Bulić, Matija Meić i Hana Hegedušić.

Video projekcijom uz glazbenu pratnju pjesme “I Did It My Way” Franka Sinatre u izvedbi opernog baritona Matije Meića, okupljeni su se prisjetili i svih velikana svjetske i hrvatske kazališne, filmske i glazbene umjetnosti preminulih u 2014.

Nagrada internetskog portala Teatar.hr za postignuća u izvedbenim umjetnostima prvi je puta dodijeljena 2012. Od iduće godine dodjeli će prethoditi višednevni program radionica i drugih aktivnosti namijenjenih susretu i interakciji publike i profesionalaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.