Glumci Gavelle poduprli štrajk solidarnosti i protiv su donošenja zakona o radu i kazalištu

Zaposlenici Dramskog kazališta Gavella poduprli su danas štrajk solidarnosti pod geslom “Mi radimo Zločin i Kaznu, vi radite Zakon o radu” i izrazili svoje protivljenje Prijedlogu Zakona o radu (ZOR) i Zakona o kazalištu (ZOK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada vam netko prijeti Zakonom o radu, zna se sadržaj zakona”, rekao je predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever na konferenciji za novinare zaposlenika Dramskog kazališta Gavella.

“Različiti dijelovi društva ujedinjuju se, jer nas sve jednako pogađa Zakon o radu, ovaj put se ne čuje samo sindikalna strana, nego se čuju prepoznatljivi ljudi”, istaknuo je Sever .

“Za kulturnjake i kazališne djelatnike, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš najavio je prvo ZOR, a uz to i ZOK, kojim se žele obespraviti svi zaposlenici i svi djelatnici u Hrvatskoj, a tako i glumci”, rekao je predsjednik Sindikata hrvatskih glumaca Žarko Savić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi se zalažemo za nedonošenje takvog ZOR-a i ZOK-a, kao i za to da se sve izmjene i dopune ne donose bez dijaloga, slušanja struke i zainteresiranih strana – sindikata”, rekao je Savić i poručio da su poboljšanja potrebna, ali u smjeru većih prava i poboljšanja uvjeta za rad.

“Bilo bi dosta pljuvanja po glumcima”, rekla je glumica Višnja Babić. Babić je upozorila „čovjek koji se usudio reći da su glumci najveći balasti, da ne rade ništa i snimaju sapunice, ne zna ništa“ te ga je pozvala na javni duel.

Za pogrešnu sliku o glumcima, kao najvećem problemu, uz što ih se naziva neradnicima, parazitima te se navodi da imaju “masne” plaće, Savić odgovornima smatra neodgovorne političare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Glumačka profesija gubi dignitet, a u Ministarstvu kulture, koje je 2002. imalo 78 zaposlenika, a danas ih ima 450, uvažava se jedno mišljenje, vlada jednoumlje”, ocijenio je Savić.

Glumci Žarko Savić i Višnja Babić zajedno su stali u obranu egzistencije umirovljenih glumaca, za koje je Babić rekla da su hrvatska kulturna baština. „Kazalište i kulturne ustanove izuzetno su važne, a upravo tamo se smanjuje broj radnika i plaće, za razliku od plaća svih zaposlenih u Zagrebačkom holdingu i Gradskoj upravi“, rekao je Savić te upozorio :”Ne mogu oni nas mijenjat, mi ćemo njih promijenit.”

Prema sadašnjoj situaciji ovoj zemlji očito ne treba kultura nego politikanti, zaključio je Krešimir Sever, a predstavnici Sindikata hrvatskih glumaca najavili su sutrašnji odlazak na Markov trg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„S obzirom na snagu i moć umjetnika, koje političari nisu svjesni, nadam se da ćemo ih pobijediti“, rekla je glumica Anja Šovagović-Despot.

Sindikat hrvatskih glumaca, zajedno s Nezavisnim sindikatom Hrvatske, ovim štrajkom solidarnosti pružio je potporu zdravstveno-rekreativnom centru u Lipiku čiji djelatnici nisu dobili 25 plaća, te djelatnicima Arena Pule koji nisu dobili šest plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.